XO ger ny värstingmodell – 13 meter aluminium för äventyr

XO EXPLR 44 – det är namnet på det nya flaggskepp som finska XO Boats nu släpper. En båt byggd för ett hårt, kallt och kargt skandinaviskt klimat.

XO-Boats-44-fot-EXPLR
Helt byggd i aluminium och med en suktande blick efter lyxjaktsmarknaden. Rendering: XO Boats

En 44-fotare med luxuös framtoning som flörtar med lyxjaktsmarknaden. Det är hur man närmst kan beskriva finska XO Boats nya värstingmodell. Mycket inspiration tycks också ha hämtats från just lyxjakter i form av materialval såväl ut- som invändigt.

Så här presenterar XO Boats själva den nya modellen:

”Med XO EXPLR 44 är vårt mål att föra in premiummaterial och marinarkitektur i ett äventyrligt båtliv. Med sina 44 fot gynnas EXPLR verkligen av den styvhet som kan uppnås tack vare konstruktionen i aluminium. Detta med robusta längsgående balkar i botten med en plåttjocklek på 8 millimeter och 5 millimeter tjocka plåtar i skrovet.

Vibrationer och stötar från grov sjö försvinner helt och i det långa loppet kommer du att dra nytta av XO:s hållbarhet, motståndskraft mot korrosion, reparationsmöjligheter och bekymmersfri ägande.”

Med tre utombordare på 450 hästar vardera hängandes på akterspegeln rör det dessutom på sig – uppemot 50 knop om man ska tro XO.

Texten uppdateras.