Yamaha satsar på vätgasdrivna utombordare

Yamaha Motors satsar på vätgasdrift som en väg att nå koldioxidneutralitet. Först ut bland de marina produkterna är en utombordare som premiärvisas i Miami i februari.

Yamaha-vatgasdriven-utombordare-2
Den som vill se Yamahas första vätgasdrivna utombordare på nära håll får bege sig till båtmässan i Miami den 14 till 18 februari.

Informationen är än så länge mycket knapphändig men vad Hamnen erfar så rör det sig alltså om en vätgasdriven utombordare som kommer att avtäckas på båtmässan i Miami den 14 till 18 februari nästa år. Detta som ett led i sin strävan att nå netto-noll-utsläpp från sin egen verksamhet till 2035.

Se också:
Bill Gates ska göra sjöfartsbränsle av vatten – i Örnsköldsvik

För att uppnå koldioxidneutralitet inom den marina sektorn, främjar Yamaha Motor en utvecklingsstrategi i flera riktningar och tittar också sålunda på andra nya energikällor och tekniker utöver sina elektrifieringsinsatser. Detta kommer också att omfatta syntetiska bränslen som är koldioxidneutrala, bränsleceller och vätgasmotorer.

Yamahas första vätgasdrivna utombordare. Avtäckning på båtmässan i Miami den 14 till 18 februari.

Inga giftiga utsläpp

Den vätgasdrivna utombordaren kommer enligt företagets egna uppgifter att producera förbränningskraft helt utan koldioxid-utsläpp. Men där tar också informationen slut. Den som vill veta mer får vackert vänta till efter avtäckningen på Miami-mässan.

Hamnen håller ett öga på utvecklingen och återkommer i ärendet.