Nytt 320 meter högt vindkraftverk ger femdubbel effekt!

Elias Johansson Rimsby

Om det går som det norska företaget Wind Catching Systems hoppas så säljer de sitt första högeffektiva och smått revolutionerande vindkraftverk redan nästa år.

Det handlar om en vägg med 117 stycken turbiner istället för enskilda vindsnurror och med det kommer enligt uppgift flera andra fördelar.

Dels ska en vindkraftvägg kunna ge fem gånger så mycket el per år som en vanlig turbin om 15 MW. Inte minst genom att de fångar mer av energin i höga vindhastigheter, när vanliga vindkraftverk måste minska sin elproduktion genom att vinkla rotorbladen.

Gigantisk men kompakt

Till detta kommer fördelen att vindkraftväggen är placerad på en flytande ponton vilket ökar friheten när det gäller placeringen. Traditionella vindkraftverk står i regel på bottenfasta fundament och har ett maxdjup på 60 meter.

– Med de små bladen kan vi ta ut kraft från väldigt mycket högre vindhastigheter, plus att vi får en multiturbineffekt. Det gör att vi kan producera mer, säger Ole Heggheim, vd på Wind Catching Systems, till Ny Teknik.

De nya vindkrafteverken är gigantiska men likväl platseffektiva.

Själva turbinväggen planeras bli 300 meter hög och 350 meter bred. Väl installerad i havet kommer konstruktionen nå ungefär 320 meter (!) över vattenytan.

80 000 hushåll

Totalt sett skulle detta kunna innebära att de framtida vindparkernas ytor minskar med 80 procent jämfört med dagens havsbaserade vindkraft, samtidigt som produktions- såväl som underhållskostnaderna minskar.

En enhet beräknas producera 300 GWh el eller mer per år, vilket företaget bedömer räcker till att försörja 80 000 europeiska hushåll.

Windcatcher+-+Size+Comparison+v16

Relaterade artiklar

Rekordmycket-energi-fran-vindkraftverk

Rekordenergi under 24 h – skulle ta en elbåt 359 000 sjömil

Vindkraft-i-Ostersjon-godkant

Klartecken för 280 meter hög vindkraftspark i Östersjön

SeaGreen_vindkraftverk

Skottlands största vindkraftsparker slår världsrekord

Hornsea_2_vindkraftspark

Världens största vindkraftpark testas med framgång

Visa 2 kommentarer

2 kommentarer till “Nytt 320 meter högt vindkraftverk ger femdubbel effekt!”

Lämna en kommentar