Nytt biobränsle på båtmacken – 78 procent förnybar

Anna Sandgren

Under en testperiod säljer OKQ8 förnybar bensin som ska ge upp till 65 procent lägre koldioxidutsläpp. Biobensinen uppfyller svensk standard och är godkänd för alla motorer som klarar E10.

Den nya biobensinen, GoEasy 95, kan enligt OKQ8 liknas vid en syrefri kopia av fossil bensin och är jämförbar med dieselkopian HVO. Innehållet är 68 procent förnybar bensin, 10 procent etanol och 22 procent vanlig bensin, samt olika rengörande tillsatser för motorn (som i sin tur ska bidra till att ge lägsta möjliga bränsleförbrukning och utsläpp).

Biobensinen uppfyller befintlig standard SE-EN228, som reglerar vilka motorer som kan köras på bränslet och är en bensin av vanlig svensk standard, godkänd för alla motorer som kan köra på E10-bensin. Skillnaden är alltså att biobensinen till övervägande del är tillverkad av förnybara råvaror.

Sänker utsläppen

OKQ8 hänvisar till beräkningar som visar att den förnybara bensinen sänker koldioxidutsläppen med upp till 65 procent. Helt fossilfri är biobensinen däremot inte. Den innehåller fortfarande innehåller 22 procent vanlig bensin, tillverkad av råolja. Enligt OKQ8 är målet att öka andelen förnybar bensin upp till 100 procent framöver. När i tiden det blir kan bolaget däremot inte svara på, utan det beror bland annat på vilka tekniska krav som motortillverkarna ställer och hur väl de nu aktuella testförsöken faller ut.

Se också:
Förnybara dieseln HVO 100 säljs på sjömackar
Ny båtanpassad diesel ska minska utsläppen i skärgården
Fraktfartyg hissar segel – och gör som förr

Förnybart från matavfall

Tillverkare av biobensinen är finländska petroleumbolaget Neste, som redan producerar förnybar diesel i större skala. Processen och teknologin bakom den förnybara bensinen är än så länge hemlig. Däremot uppger källor inom både Neste och OKQ8 att bensinen tillverkas av matavfall. Men det är också allt vi i dagsläget får veta.

Väg framåt där elektrifiering ännu inte är ett alternativ

Enligt Nestes Sverigechef, Andreas Teir, kan biobensinen vara en positiv lösning för fordon med förbränningsmotorer. Däremot är det fortfarande inte klart när den kommer kunna säljas i större volymer och på fler platser runt om i Sverige. Det handlar alltså nu först och främst om ett småskaligt försök för att se om produkten också är attraktiv för kommersiella tankstationer. När testresultaten är klara kommer Neste ta beslut om en eventuell större kommersialisering.

Ett annat alternativ till vanlig bensin är alkylatbensin där Aspen – som också finns att tanka på en del båtmackar – var tidigt ute. På dieselsidan finns också alternativet Ecopar – som Hamnen uppmärksammat för ett antal år sedan.

Hypercat bensin puff

Relaterade artiklar

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Hypercat Islinge Puff

I 100 knop på matavfall – Hamnen testar nya biobensinen

Biobensin OKQ8

Mercury Marine tycker till om nya biobensinen

E5_E10_borttaget_PUFF

Stora problem med nya bränslet till båtmotorer – hävdar sjömackarna

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar