Nytt svenskt fartyg och NATO-besök i Stockholm

Nu på fredag den 11 november kommer tre NATO-flaggade fartyg att gästa Stockholm. Samtidigt har också HMS Artemis, Sveriges nya signalspaningsfartyg (bilden ovan) kastat loss för sina första provturer.

HMS_Artemis_inledningsbild
HMS Artemis, Sveriges nya signalspaningsfartyg.

På fredag, den 11 november, kommer tre fartyg att lägga till i Frihamnen i Stockholm. Det är det nederländska fregatten HNLMS Tromp, det danska fregatten HDMS Esbern Snare och det norska underhålls- och bunkerfartyget HNoMS Maud. Fartygen går under Natoflagg och ingår i Standing Nato Maritime Group One (SNMG1).

Fler mäktiga NATO-besök i Stockholm:
Baltops 22 – Sverige visade vägen på hemmaplan
Mäktiga Natofartyget KNM Skjold gästade Malmö
USS Kearsarge – den 257 meter långa krigsmaskinen anländer
Fyrtio stridsberedda fartyg på rad i Stockholms stad

SNMG1 är en av fyra stående grupper med fartyg från olika allierade länder. Fartygen kommer in för att fylla på sina förråd och vila sin personal. De stannar till den 14 november. Allt enligt försvarsmaktens hemsida.

Den holländska fregatten HNLMS Tromp är på väg till Stockholm.

Samtidigt rapporterar Första ubåtsflotoljen att HMS Artemis har nu kastat loss för sina första provturer. HMS Artemis är marinens nya signalspaningsfartyg som ska ta över efter trotjänaren HMS Orion som varit operativ sedan 1984.

Fartyget som ännu så länge tillhör Saab Kockums och skall efter de första testerna överlämnas till Försvarsmakten. Efter överlämningen kommer fartyget att anpassas till marinen med bland annat installationer av olika typer av sensorer.

Det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis har precis påbörjat sina första provturer.

HMS Artemis primära uppgift precis som HMS Orions är att utgöra plattform och stöd för andra myndigheters informationsinhämtning och det främst genom signalspaning.

Lite bättre på allt

Det nya signalspaningsfartyget är lite längre, lite bredare och lite högre än sin föregångare, men framför allt är hon betydligt mer tekniskt avancerad i alla avseende.

Namnet Artemis kommer från den grekiska mytologin, där Artemis var jaktens gudinna och moder till allt levande.

Foto: Sofia Löveborn, Försvarsmakten (Artemis)
Foto: www.marine.nl (HNLMS Tromp)