Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna

Elias Johansson Rimsby

Superyacht-Eclipse-owned-by-russian-OligarkDe har stängt av sina AIS-transpondrar och stävar skyndsamt mot säkra hamnar för att undvika att lyxjakterna beslagtas genom sanktioner. En katt och råtta lek är alltså påbörjad.

Det handlar om några av världens dyraste och mest uppseendeväckande lyxjakter. Och det handlar om de ryska oligarkerna som äger dem.

Nu riskerar de att få sina jakter beslagtagna. Inte minst sedan USA och ledarna för EU-kommissionen har tillsatt en transatlantisk arbetsgrupp för att jaga och frysa tillgångarna hos sanktionerade individer och företag.

Verkar ha stängt av sina AIS-transpondrar

Enligt nättidningen Boattest.com pågår nu en intensiv katt och råtta-lek där oligarkerna gör allt för att undkomma att få sina jakter beslagtagna. Detta genom att helt sonika stänga av sina AIS-transpondrar och skyndsamt ånga på mot säkra mål, där ovan nämnda arbetsgrupp inte kommer åt dem.

På söndagen använde Boattest-personalen tillgängliga AIS-appar för att hitta välkända ryska oligarkers positioner. Dock utan framgång.

Lyxjakt för 4 miljarder

En av de eftersökta lyxjakterna är Eclipse. Det är en av världens största lyxjakter med sin längd på 162 meter. Den tillhör Roman Abramovich, som framstår som ett av de mest uppenbara sanktionsmålen på grund av sina band till Putin.

Förutom ovan nämnda jakt äger Abramovich också ett hus för motsvarande 200 miljoner dollar ett stenkast från Kensington Palace i London, samt flera andra fastigheter utspridda bland annat i Colorado, Karibien och södra Frankrike.

Hamnen fortsätter att följa utvecklingen och återkommer.

Superyacht-Eclipse-own-by-russian-Oligark

Relaterade artiklar

Amerikansk_jakt_beskjuten

Amerikansk lyxjakt beskjuten av turkiska kustbevakningen

Dilbar_lyxjakt_Oligark_beslagtagen

Lyxjakter för mångmiljardbelopp beslagtagna

Eclipse_Inledning

Superjakterna – växande lyxproblem för oligarkerna

Putins_Crescent

Spaning – Putins superjakt beslagtagen i Spanien

Visa 7 kommentarer

7 kommentarer till “Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna”

 1. De som är för detta skulle nog inte gilla om tex deras bilar, båtar, pengar mm blivit beslagtagna om Sverige hamnat i krig. Den som ligger bakom kriget är Putin, helt fel att straffa landets befolkning för det en politiker gör.

  Svara
  • Du verkar inte vara medveten om att oligarkerna det handlar om faktiskt gör det möjligt för Putin att göra det han gör.

   Svara
  • Det är inte en politiker som anfallit Ukraina, det är den ryska staten. Lura dig inte att tro att Putin är ensam, den ryska imperialismen är mycket djupt rotad i Ryssland.
   Oligarkerna har blivit rika genom att stjäla från ryska skattebetalare och genom mutor från ryska och andra företag. Man kan inte bli så rik i Ryssland utan att dela med sig av det man stulit till Putin och maktpartiet i Ryssland. Att sätta sanktioner på Putins tjuvaktiga supportrar är en gudibehaglig gärning.

   Svara

Lämna en kommentar