Operation sanktion – första lyxjakten beslagtagen

Elias Johansson Rimsby

Dilbar_yacht_Oligark Jakten på ryska oligarkers lyxjakter fortsätter och nu nås vi av nyheten att Tyskland har beslagtagit megayachten “Dilbar” som tillhör Alisher Usmanov.

Det är heller ingen dålig pjäs som det är frågan om. Dilbar mäter inte mindre än 157 meter och är värderad till i runda slängar 600 miljoner dollar. Något som gör henne till världens största lyxjakt mätt i volym. En pjäs som tyska myndigheter nu har beslagtagit där den ligger för ombyggnad, vård och underhåll på Blohm+Voss-varvet i Hamburg.

Se också:
Putins superjakt hackad och “på väg åt helvete”
Specialstyrka skärper jakten på ryska lyxjakter
Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna
Ukrainare försökte sänka sin ryske chefs lyxjakt

Komplicerat bygge designat av Norrman

Usmanov köpte Dilbar 2016 för rapporterade 600 miljoner dollar. Enligt varvet, Lürssen, ska hon ha varit “en av de mest komplexa och utmanande yachter som någonsin byggts, både vad gäller dimensioner och teknik”.

Designen står norska Espen Öino för. Men det är inte bara formerna som utmärker denna jätte. Med sina 40 000  hästkrafter ska hon också klara av att sätta av i 22,5 knop.

Svindlande lyx

Förutom dubbla helikopterplattor, bastu, skönhetssalong och gym så har Dilbar också den största poolen som någonsin har installerats på en jakt. I den normala laguppställningen ombord ingår inte mindre än 96 besättningsmän.

Yachten är en del av Usmanovs uppskattade förmögenhet på flera miljarder dollar. Därtill lär Usmanov äga fastigheter i världens alla hörn. För att nämna några i en uppsjö av tillgångar.

Här får vi höra mer om lyxjakten Dilbar som nu sägs ha tagits över av tyska myndigheter. Och vars besättning löper risk att få problem med sina lönecheckar.

Slutar med fäktning

Enligt Forbes ska Usmanov ha kommenterat de EU-sanktioner som ålagts honom i ett skriftligt uttalande till Internationella fäktningsförbundet där han också meddelade att han avgår som organisationens president.

En purfärsk video från eSysman som har 20 års erfarenhet från yrken superjaktsvärlden och som nu rapporterar om den via Youtube.

– Jag anser att ett sådant beslut är orättvist, och skälen som används för att motivera sanktionerna är en uppsättning falska och ärekränkande anklagelser som skadar min heder, värdighet och affärsrykte. Jag kommer att använda alla juridiska medel för att skydda min heder och rykte, skrev han.

En annan lyxjakt som tagits över av myndigheter är 85,5 meter långa Oceanco Amore Vero. Det meddelar franska politikern Oliver Dussopt via twitter.

Dilbar_yacht_Oligark

Relaterade artiklar

Somino_lyxjakt

Världens största lyxjakt växer fram i Norge

Sailing_Yacht_A

Skattepengar delfinansierade Andrey Melnichenkos lyxjakt

Phoenix_II_superyacht

Störst, bäst och dyrast på Monaco Boat Show!

Axiopma_tendergarage

Superjakten Axioma – innan du lägger ditt bud…

Visa 4 kommentarer

4 kommentarer till “Operation sanktion – första lyxjakten beslagtagen”

 1. Vad hände med israeliska politiker som bombade och bestämde mord på palestinska barn kvinnor och vanliga människor? Det var inga som ställde dom inför rätta eller beslogs ingenting! Usa kan bestämma vilket land som ska bombas och i varje krig dör oskyldiga och då är det okej även för Sverige här skulle ingen våga säga emot!

  Svara
 2. Va fan har Oligarkerna med kriget att göra ? Varför gick det bra att segla innan ? Dom flesta är emot kriget,bara jävla västpropaganda att tjäna på någon annans krigsföring ,korrupta jävla regeringar ,EU = Hitlerunion.

  Svara
  • Oligarkerna är en av dom största anledningen till att Putin kunde starta kriget för det är dom som pumpar in pengar

   Svara

Lämna en kommentar