Orbital O2 – genombrott med flytande tidvattenkraftverk

Elias Johansson Rimsby

Orbital O2_tidvattenkraftverk_flytande Att utvinna energi ur tidvatten är svårt men nu hoppas man att ett nytt flytande tidvattenkraftverk ska övervinna de största hindren.

Världens hav rymmer enorma mängder energi men att förvandla den till elektrisk kraft har visat sig vara svårt.

Se också:
Ny teknik bäddar för flytande vindkraft till havs

Några av hindren är långa kraftledningar, dyra konstruktioner, dyrt underhåll och krångliga reparationer – beroende på typ av tidvattenkraftverk.

Starka strömmar till havs

Tidvattenkraftverk är oftast av den typ som är förankrade till fast mark på ett eller annat sätt – med de nackdelar som det för med sig. Markbundna tidvattenkraftverk är klumpiga konstruktioner som stör naturen och som inte nödvändigtvis är placerade där tidvattenstömmarna är som starkast.

Lätt att flytta, reparera och underhålla. Det är de stora poängerna med Orbital O2. 

Lösningen på detta, om man får tro Orbital Marine Power i Skottland, är det flytande och flyttbara tidvattenkraftverket O2 Tidal Turbine som nu opererar vid Orkneyöarna norr om det skotska fastlandet, där tidvattenströmmarmna är som starkast i hela världen.

Höga ambitioner

Att Orbital Marine Power kan vara något bra på spåren är tydligt då man redan har testat tidigare versioner med framgång. Frågan är dock om detta kan lösa elförsörjningen för 80 miljoner hushåll världen över, som de största optimisterna tror och hoppas.

Fakta: Längd 72 m. Vikt 680 ton. Armar 18 m. Propellerdiameter 20 m. Svepyta 2 x 600 kvm.

 

Orbital O2_tidvattenkraftverk_flytande

Relaterade artiklar

Tidvattenturbin_fran_Orbital_Marine_Power

Tidvattenturbin ska förse 2 000 hushåll med förnybar el

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar