Ostindiefararen Götheborg laddar för Asienexpeditionen

Ostindiefararen Götheborg laddar för Asienexpeditionen

Elias Johansson Rimsby

Ostindiefararen_Gotheborg Onsdag den 8 juni kastar Ostindiefararen Götheborg loss för sin stora Asienexpedition. Första delstoppet är H22 City Expo som arrangeras i Helsingborg i juni.

Den första delsträckan på den stora Asienexpeditionen är inget långt skutt utan skulle bara ta någon dag att avverka om man seglada raka vägen. Nu kommer det att ta sju dagar då man avser att testa skeppet ordentligt med övningar och annat längs vägen.

Se också:
Ostindiefararen Götheborg i Stockholm men siktar mot Asien!

För denna första etapp mellan Göteborg och Helsingborg öppnar man också för allmänheten att segla med som besättning. För varje seglingsetapp krävs 70 personer som seglar skeppet varav 20 platser redan är bemannade med professionell besättning. Resten är upp till alla som vill lära sig segla ett 1700-talsskepp att söka.

Besöker H22 City Expo

Hamnstoppet i Helsingborg kommer alltså att sammanfalla med den stora stadsmässa- och innovationsshowen, H22 City Expo, som pågår under hela juni 2022. Skeppet kommer att ligga vid Helsingörskajen mitt i Helsingborg, väl synligt för Expons alla besökare som också är välkomna ombord.

Utsikt över staden mot Danmark_2.jpg

Helsingborg är första delstoppet på Ostindiefararen Götheborgs Asienexpedition.

– Att besöka Helsingborg och H22 City Expo känns som en fantastisk start på vår stora expedition till Asien. H22 City Expo, med fokus på hållbarhet och innovation, ligger helt i linje med vår målsättning för expeditionen att fungera som en plattform för handel, relationer och lösningar för en hållbar framtid. Det känns också otroligt roligt att kunna möta upp det stora intresse som vi såg för skeppet från Helsingborg och Skåne under seglingen till Stockholm förra året, säger Kristoffer Bennis, expeditionsledare för Götheborg of Sweden i ett pressmeddelande.

Vintervila i Medelhavet

Götheborg kommer alltså att avsegla från Göteborg 8 juni 2022 med planerad ankomst till Shanghai i september 2023. Skeppet kommer att segla i Östersjön och Nordeuropa för att sedan fortsätta ner till Medelhavet. Under vintern 2022/2023 kommer man att stanna i Medelhavet, för att under tidig vår 2023 segla mot Asien.

Olyckan år 1745

Götheborg är en kopia av originalet som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet.

Expeditioner i Europa

Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.

Elias Johansson Rimsby

Ostindiefararen_Gotheborg

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bark_EUROPA_inledningsbild

En person skadad när ett segelfartyg på 300 ton välte omkull

Gotheborg-goteborg-ostindiefararen-raddning-sjonod4

Ostindiefararen Götheborg räddade segelbåt i sjönöd

fartyg_westkust_inledning

K-märkta fartyg får en miljon i renoveringsbidrag

windwings

Cirkeln är sluten – seglande fraktfartyg gör comeback