Över Atlanten på två – med 100-fotare i 40+ knop!

I årets upplaga av Transat Jaques Vabre, som pågår i detta nu, samlas världens största och snabbaste trimaraner, Imoca, Ocean Multi 50 och Class 40. De kappseglar över Atlanten med bara två personer i besättningen. 

Att kappsegla med bara två personer i besättningen på riktigt stora båtar är en konst. Det är i mångas ögon, näst efter att segla helt ensam, det ultimata provet för en komplett seglare.

Man måste bemästra alla delar i den komplexa utmaningen att snabbt och säkert ta sig över stora hav i båtar som ofta seglas av stora besättningar. Ta bara de numera helt foilande 100-fotarna i Ultimklassen som exempel. De kan utan problem seglas i runt 40 knop under lång tid – så länge besättningen inte gör några misstag, vilket snabbt får enorma konsekvenser.

Fransk dominans i shorthanded-segling

De bästa besättningarna och de häftigaste båtarna i de här klasserna finns i Frankrike och Transat Jaques Vabre är en av de största kappseglingarna.

Målet är Martinique

De första båtarna har börjat anlända till Västindiska Martinique men racet är fortfarande i full gång och följs bäst på www.transatjacquesvabre.org.

Här kan ni se livesäningen från starten av kappseglingen.

Francois Gabart Ultim trimaran

Relaterade artiklar

Imoca-segelbat-brinner-och-sjunker

Räddning efter batteriexplosion – båten brann upp och sjönk

Alex-Thomson-Platsannons

Drömjobb – är du nästa skeppare på Alex Thomsons IMOCA?

Hugo Boss

Snart start för omänskliga higtech-racet!

Macif2

Halva vägen runt jorden utan stopp i nya monsterbåtar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar