Genidrag – gamla elbilsbatterier får nytt liv i elbåtar
Ett genidrag – om man får tro Niclas Dahlgren på Bowter Aeon som ger …
Redaktionen tipsar
Test: Yamarin 60 DC – liten daycruiser som överraskar stort
Snålare, stabilare, tystare och mer funktionell än vad vi trodde på förhand. Men det stannar …
Hamnen Play

Storätarnas meny för tre dagar till sjöss
Carina Lernhagen Matz har gjort en meny för tre dygn till sjöss, som passar in på t ex ÅF Offshore Race som går runt Gotland. Hon har gjort två olika upplägg. En storätarmeny där det viktiga är att bli mätt, som du kan läsa om här, samt en gourmetmeny.

Gourmetmeny för tre dygn till sjöss
Carina Lernhagen Matz har gjort en meny för tre dygn till sjöss, som passar in på till exempel Gotland runt-kappseglingen. Hon har gjort två olika upplägg. En gourmetmeny för den som seglar med finsmakare som du kan läsa här, samt en storätarmeny.

Väderskolan, del 1: Atmosfärens fysik
Man kan kalla meteorologin atmosfärens fysik. Ordet meteorologi kommer av grekiskans meteoros som betyder “i luften befintlig” och logos som betyder “lära”. I del ett av väderskolan lär du dig grunderna.

Förtöjningsfjädrar
Svarta fjädrarPolyropes har färdiga bryggförtöjningar. Svart tamp i UV-skyddad Polyester med en …
Gott ombord: Soppa i storm och stiltje
Soppa är bra mat under båtfärder. Värmer och mättar gott. Blåser det rejält och kanske går hög sjö ska det gå fort att ordna maten. Då är det skönt att ha en kastrull på spisen med soppa, färdig att värma. Tips! En kastrull med höga kanter är bra!

Handskas varligt med epoxi
Epoxi är starkt. Starkt som lim, starkt i laminat och starkt allergiframkallande. Och stor styrka kräver stor försiktighet.

Vem ska väja?
Ett rättsfall från Bohuslän ger en intressant bild av vem som ska väja och varför. Det handlar om liten båt och stort fartyg. Det som populärt brukar kallas brödseglarregeln.

Gott ombord: Musslor med saffran och vitlök
En konservrätt men härligt god. Och enkel att laga. Det är kryddorna saffran och vitlök som sätter smaken. Rätten kom till under segling i ytterskärgården. Vädret var drömlikt och ingen ville gå in för att bunkra. Men i kölsvinet fanns några burkar konserverade musslor och i kryddlådan låg saffran. Middagen var räddad.