Båtsemester med barnfamilj – konsten att komma iväg
Del 1. Hamnens Gustav Morin tar med familjen på en snabbt påkommen weekend till sjöss …
Redaktionen tipsar
Test: RIB Unlimited 6s – som klippt och skuren för eldrift
Vi garderar oss med formuleringen “som klippt och skuren” eftersom RIB Unlimited 6s har allt …
Hamnen Play

Handskas varligt med epoxi
Epoxi är starkt. Starkt som lim, starkt i laminat och starkt allergiframkallande. Och stor styrka kräver stor försiktighet.

Vem ska väja?
Ett rättsfall från Bohuslän ger en intressant bild av vem som ska väja och varför. Det handlar om liten båt och stort fartyg. Det som populärt brukar kallas brödseglarregeln.

Gott ombord: Musslor med saffran och vitlök
En konservrätt men härligt god. Och enkel att laga. Det är kryddorna saffran och vitlök som sätter smaken. Rätten kom till under segling i ytterskärgården. Vädret var drömlikt och ingen ville gå in för att bunkra. Men i kölsvinet fanns några burkar konserverade musslor och i kryddlådan låg saffran. Middagen var räddad.

Dyneema-fibern
Nya fibrer nya tampar
För några år sedan var Kevlar det nya materialet som alla talade om. Nu har utvecklingen gått vidare. Idag är det den vita Dyneema-fibern som är intressant. De töjer sig minimalt. De är omåttligt slitstarka. De är lätta. Läs mer om de nya fibrerna och de nya tamparna.

J Craft
Kungens båt
Här är en ny svensk motorbåt: J Craft – från Gotland. Åtta båtar är beställda. Nummer ett kommer Kungen att köra i sommaren 2000.

Gott ombord: Fårfiol och potatisplätt
I skonken på en rökt fårbog kan man fästa en tamp. Får den sedan hänga luftigt ombord kan den hålla i veckor. Det visste redan vikingarna. Till kallt kött är det gott med något varmt. Potatiskakan är rejäl mat som man blir förnöjsamt mätt av. Pröva båda.

Viktigt vid kylskåpsköp
Det här ska du tänka på innan du köper ett kylskåp till båten: kylbehovet, placeringen, skåp eller box, köpa eller bygga själv. Kryssarklubbens tekniska kommitté hjälper dig till rätta.

Gott ombord: Potatissallad för midsommar
Det här är en potatissallad för midsommar ombord. Den blir saftig och smaklig tack vare att dressingen hälls på potatisen när den fortfarande är nykokt och varm. Färsk lök är lyxigt och gott finns inte det så kan du ta purjolök istället som är lite mildare än vanlig gul. Glad midsommar!