Pioner 16 Explorer – liten, stabil och flexibel tuffing

Elias Johansson Rimsby

Pioner_16_Explorer_inledning Pioner 16 Explorer imponerar på flera sätt och skulle vinna i många grenar mot vilket motstånd som helst. Skönhet är dock inte en av dem. Här är första intrycken från testen.

En stadig, lättkörd och rejäl båt som kräver ett minimum av underhåll. Det här inget dåligt betyg men om man vill glänsa mest av alla vid yachtklubbens paradbrygga så för man leta vidare.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Pioner 16 Explorer samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Men det var är väl heller inte grejen med båten?

– Nej, Pioner 16 Explorer är lättdriven, praktisk och tillverkad i rotationsgjuten plast vilket dock har många andra fördelar. Bland annat är den väldigt lättkörd, förlåtande och odramatisk även om man provocerar den litet.

Ock så är den lätt att underhålla?

– Exakt! En snabb tvätt emellanåt bara – om man känner för det. Eller så kan man strunta i det också. Den här båten levererar utan att kräva något nämnvärt tillbaks. Man kan tänka sig att det passar många som lämnar båten långa stunder på ett landställe eller så.

Fler tidiga intryck?

– Ja, Pioner 16 Explorer är ganska flatbottnad och därmed väldigt stabil, bärig och okänslig för last. Det ska mycket till innan man tynger ner den så att det påverkar köregenskaperna nämnvärt. Med en Yamaha 60 hk där bak kommer jag ledigt upp i 30 knop.

Claes fortsätter:

– Om man inte har tänkt att lasta båten så mycket skulle man lätt kunna klara sig med en 40-hästare. Sedan kan också få den lite som man vill med en enkel styrpulpet, som på testexemplaret, eller med dubbla pulpeter och passage emellan.

Så det blir ett bra slutbetyg?

– Det får vi se. Slutbetyget får vänta tills vi publicerar testen inom kort. Då dyker jag också djupare in i båtens styrkor, svagheter och egenheter, avslutar Claes Olivecrona. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Se också:
Test: Pioner 14 Active – bättre än en aluminiumbåt?

Pioner_16_Explorer_inledning

Relaterade artiklar

Ryds_630_VI_inledningsbild

Ryds 630 VI – sturpulpetbåten som är en ulv i fårakläder

Sandstrom_565_Classic_inledningsbild

Sandström 565 Classic – hård test av Norrlandsbåt i Bohuslän

Micore_Xw57sc_Hamnen_stilla

Micore Xw57sc – styrpulpetbåten som går sin egen väg

Ryds_490_VI_inledningsbild

Ryds 490 VI – snål, snabb och stabil styrpulpetbåt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar