Stöldmärkning av båt – polisen ger sina bästa tips

Stöldmärkning av båt – polisen ger sina bästa tips

Gustav Morin

Nyligen berättade vi på Hamnen om hur stölderna av båtar och båtmotorer gått ner drastiskt under de senaste åren. Om detta är en effekt av pandemin och lite eftersläp är det nog ingen som kan säga men oavsett så stals ändå över 1 100 båtmotorer under förra året.
Om tjuven ändå är framme och båtmotorn blir bestulen så finns det ett par saker man kan göra som underlättar letandet.
Genom att märka motorer, dels på ett synligt men också på ett dolt sätt ökar chansen för att hitta motorn om den skulle bli stulen. En synlig markering kan vara så enkel som att man ristar in sitt personnummer eller annan kod som går att härleda till dig som ägare någonstans på motorn. Det kan vara bra att göra det under kåpan på utombordaren där ristningen inte utsätts för väder och vind.
Den dolda märkningen består av en speciell lack. Dessa kommer i två varianter, de med kemiskt DNA i och de med mikroflingor i. Mikroflingorna i lacken har ett unikt nummer som gör att man kan hitta ägaren.
Ofta kan man tycka att klisterlappen som sitter på motorn och berättar serienummer med mera ska räcka. Det gör de tyvärr inte. Lapparna är inte bara lätta att plocka bort utan även enkla att förfalska.
Vid köp av begagnad båt eller begagnad båtmotor är det viktigt att kontrollera så att dessa inte är stulna. En artikel om det kan du hitta här. Men du kan också kolla upp den båt eller båtmotor du tänkt köpa via Larmtjänsts register för stulna båtar.

Gustav Morin

Reportage_2019_Polisen_tipsar_Polisen

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Det våras för stöldligorna!

Snart kan utförsel av stulna båtmotorer bli olagligt

Stulna_Batmotorer_Ater

Välkomna hem – 25 stulna båtmotorer åter i Sverige

Tolv båtmotortjuvar gripna i Stockholm

Tolv misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholms län

Stöld av utombordare blir allt vanligare.

Utombordare – värsta stöldvågen någonsin