Quarken 35 Cabin – förbluffande ljus och rymlig hyttbåt

Quarken 35 Cabin – förbluffande ljus och rymlig hyttbåt

Elias Johansson Rimsby

En uppvisning i konsten att få en interiör att kännas härligt ljus, rymlig och luftig. Så sammanfattar vi nya Quarken 35 Cabin som också har fler ess i rockärmen.

Tiden är nyligen. Platsen är Düsseldorf. Uppdraget är att spana in det mesta av det bästa på världens största båtmässa. Ett kärt besvär. Inte minst när en finsk frestelse som Quarken 35 Cabin dyker upp i vår väg.

Mer än något annat är denna båt en stilstudie i hur man bäst tillvaratar en begränsad yta. Eller hur man kramar det maximala ur ett givet utrymme. Detta med små och stor knep där mycket ljusinsläpp, fällbara fribord, stora skjutdörrar såväl bak som sidorna och inte minst – en ovanligt djärv inredningslayout – är några av de sluga knepen i jakt på svängrum.

Många finurliga finesser

Det är med andra ord tydligt att designteamet bakom Quarken 35 Cabin har tänkt både ett och två varv extra. Och att man har gett sig blanka fanken på att vara en föregångare gällande detta.

Hur Quarken 35 Cabin sedan beter sig i sjön med sina dubbla Yamaha på 300 hästkrafter kan vi bara spekulera kring. Om den bara bara brås det minsta på sin systermodell Quarken 27 Cabin (se testen här) så balanserar den högt och lätt på sitt stegade skrov. Från tillverkarens sida utlovas köregenskaper “som inte skäms för sig och en toppfart på 44 knop. I en marschfart kring dryga 30 knop ska man komma undan med en förbrukning spå 3,2 liter per sjömil”.

“Racerbana på styrbordssidan”

Precis som på nyss nämnda systermodell och till skillnad mot hyttbåtar över lag är hytten också förskjuten något åt styrbord. Något som enligt Hamnens utsände reporter ger ett “precis-så-att-jag-klarar-att-komma-förbi-passage” på babordssidan. Men en desto bredare och mer framkomlig racerbana hela vägen från fören till aktern på den motsatta sidan.

Se videon när vi spanar in nya Quarken 35 Cabin på Boot 24 i Düsseldorf!

Elias Johansson Rimsby

Quarken-35-Cabin

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

Rib-Unlimited-elbatsmassan

RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Motorbåten Saxdor 400 GTO visar sina utfällbara skrovsidor.

Saxdor 400 GTO – varde ljus, rymd och volym!