Rekordkross över Atlanten, renare sjöfart och nya fräcka båtar

Elias Johansson Rimsby

Studio ep.13. Nytt avsnitt av Studio med nytt rekord över Atlanten, ny fräck Buster med hytt, tips om flest knop per krona samt nytt modernt båtliv med hyrbåtar. Häng med!

Frågan var inte om, utan när, Buster skulle komma med en en ny fräck hyttbåt. Svaret är nu och nyheten består i det kritikerrosade skrovet från Buster Super Magnum som man helt sonika har satt en hytt i glasfiber på. Resultatet – en vindskyddad båt med en plattform för äventyr då båten har såväl takräcken som rejäla badplattformar för vattensport och annat.

Håll dig på sjön

Vidare till ett inslag där Hamnen uppmärksammar att båtliv är en förhållandevis säker fritidssysselsättning. Ny statistik från Transportstyrelsen visar att antalet fritdsbåtrelaterade dödsfall till sjöss har minskat stadigt sedan 1976 och att förra årets dödstal stannade på 21 varav flertalet olyckor skedde i skyddade insjöar.

Frestande för familjen

Finska Yamarin kommer med en nyhet i form av Yamarin 67 DC som är en tydlig flört med familjen snarare än med de som jagar hög prestanda. Därav en ganska bullig design med allt vad det innebär av bekväma innerutrymmen. Yamarin kan, med lite god vilja, påstås vara en duglig bo- och campingbåt – så liten den är.

Ny ungdomlig Dufour

Franska Dufor har däremot riktat in sig på mer ungdomlig verksamhet med sin nya 32-fotare, en segelbåt som utöver segling också ska vara något av en plattform för annan vattensport. Därav en badbrygga/akterspegel som inte bara är nedfällbar utan som också kan avlägsnas och fungera som flotte.

Flest knop per krona

Vidare till ett inslag om kite och isvindsurfing som i sin enklaste form är mesta möjliga knop per krona. Vi noterar ett nytt rekord på inte mindre än 109 km/h men tipsar också om hur man själv kan komma igång med hjälp av ett par skridskor, ett vindsurfingsegel och en soppslev(!).

Nytt atlantrekord

Så över till RORC Transatlantic Race som i år bjöd på hög sjö, motvind och ovanligt kämpiga förhållanden. Något som dock inte hindrade att ett nytt rekord slogs då man klarade sträckan Lanzarote – Granada på 7 dygn, 22 timmar och 24 sekunder.

Fraktfartyg ska segla

Sjöfarten står inför en svår utmaning med krav på sig att minska utsläppen med 50 procent till 2030. Nu siktar man och ett litet ljus i tunneln då ett franskt och et schweiziskt företag sjösätter ett fullskaleprojekt med fraktfartyg och mycket speciella segel i en lovande kombination.

Framtidens båtliv

Sist men inte minst spanar vi en ett nytt, modern och bekymmersfritt båtliv där man hyr, snarare än köper, sin båt. Glöm allt vad vårrustning, sjö- och torrsättning heter och stick ut när det passar. Nytt är också att den svenska foilande elbåten Candela C8 ska finnas med i hyrflottan.

Se studio ep.13!

Studio_13_Hamnen

Relaterade artiklar

Buster_Magnum_Cabin

Buster Magnum Cabin – första intrycken från testen

Intryck_Yamarin_67_DC_

Yamarin 67 DC – första intrycken från testen

Tulikettu_aterfunnen_1.

Övergiven extrem kappseglingsbåt återfunnen på Atlanten

Buster boats

Ny tuff eldriven Buster!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar