Rymde M/S Storholmen från Dalsland till Suez?

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Några dalslänningar fick morgonkaffet i vrångstrupen i veckan när det framkom att deras älskade kanalbåt Storholmen hade hamnat mitt i Suezkaoset.

Tidningen Dalslänningen braskade på med rubriken ”Storholmen instängd i Suezkanalen”. Hur hade denna lilla turbåt hamnat bland alla oljetankers?

Båten, som byggdes i Oskarshamn 1898 i Oskarshamn och som trafikerat Dalslands kanal sedan 1938, kanske var på rymmen? Men svaret var nej. Lugnet kunde åter lägga sig över det dalsländska kanallandskapet för den som fortsatte läsa. En uppmärksam Skåpaforsbo hade noterat på sin telefonapp att det fanns ett fartyg som hette Storholmen bland de hundratals båtar som väntar söder och norr om kanalen.

Denna Storholmen var dock en väsentligt större oljetanker, hemmahörande på Marshallöarna, som knappast skulle ta sig in i de dalsländska kanalerna, sannolikt inte in i Vänern.

”Storholmen” finns för övrigt i flera hamnar. I Karlstad går m/s Storholmen på charterturer, en ångslup byggd på Wennbergs mekaniska i Karlstad 1908. Inte heller den har varit synlig i vattnen kring Suez.

Det har varit trångt vid Suezkanalens inlopp.

Den svenska närvaron kring Suez har, trots Storholmens frånvaro, varit påtaglig. Svensk-norska Wallenius Wilhelmsen har fartyg på plats och Stena har ett fartyg vid kanalen, och två på väg, enligt Sjöfartstidningen.

Haverud_sluss_01

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

nyheter_2018_MuseihusetGarIGraven_Ingang_MuseihusetIngang

Museihuset går i graven

Spektakulart_2017_KanalRace_Ingang_Kanalrace

Galningar klättrar uppför Göta kanal!

nyheter_2016_Gota_kanal_Gota_kanal

Göta kanal töms på vatten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar