Rymde M/S Storholmen från Dalsland till Suez?

Anders Nilsson

Några dalslänningar fick morgonkaffet i vrångstrupen i veckan när det framkom att deras älskade kanalbåt Storholmen hade hamnat mitt i Suezkaoset.

Tidningen Dalslänningen braskade på med rubriken ”Storholmen instängd i Suezkanalen”. Hur hade denna lilla turbåt hamnat bland alla oljetankers?

Båten, som byggdes i Oskarshamn 1898 i Oskarshamn och som trafikerat Dalslands kanal sedan 1938, kanske var på rymmen? Men svaret var nej. Lugnet kunde åter lägga sig över det dalsländska kanallandskapet för den som fortsatte läsa. En uppmärksam Skåpaforsbo hade noterat på sin telefonapp att det fanns ett fartyg som hette Storholmen bland de hundratals båtar som väntar söder och norr om kanalen.

Denna Storholmen var dock en väsentligt större oljetanker, hemmahörande på Marshallöarna, som knappast skulle ta sig in i de dalsländska kanalerna, sannolikt inte in i Vänern.

”Storholmen” finns för övrigt i flera hamnar. I Karlstad går m/s Storholmen på charterturer, en ångslup byggd på Wennbergs mekaniska i Karlstad 1908. Inte heller den har varit synlig i vattnen kring Suez.

Det har varit trångt vid Suezkanalens inlopp.

Den svenska närvaron kring Suez har, trots Storholmens frånvaro, varit påtaglig. Svensk-norska Wallenius Wilhelmsen har fartyg på plats och Stena har ett fartyg vid kanalen, och två på väg, enligt Sjöfartstidningen.

Haverud_sluss_01

Relaterade artiklar

KanalIngang

Meditativt i kanalen!

Gota kanal sailing

Ytterligare 82,6 miljoner till upprustningen av Göta kanal

KanalenIngang

Göta kanal 4 – bakom kulisserna!

Forslund-coupe-racer Gota Kanal

Här är båtarna i kommande Göta Kanal-filmen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar