Ryska krigsfartyget Moskva – nya bilder från branden

Ryska krigsfartyget Moskva – nya bilder från branden

Gustav Morin

Moskva-Warship-sinking I måndags publicerades nya bilder och ett kort videoklipp på sociala medier som visar hur ryska Örlogsfartyget Moskva brann timmarna innan det sjönk i Svarta havet.

Som Hamnen tidigare rapporterat så går historierna isär om varför flaggskeppet Moskva gick till botten torsdagen 14 april.

Ryssland förnekar missilattack

Kreml har förnekat den ukrainska versionen – att Moskva gått till botten efter att det träffats av ukrainska missiler. Men de gick själva ut med uppgiften om att fartyget sjunkit och insisterat på att orsaken var brand och hårt väder. Moskva var beväpnat med luftvärnsmissiler samt torpeder och andra missilförsvarssystem, vilket betyder att det skulle ha haft stora mängder sprängämnen ombord. En brand skulle alltså sannolikt kunna orsaka stora skador.

Det finns ingen som till hundra procent bekräftat sanningshalten i bilderna. Men experter säger att de bekräftar deras uppfattning och bedömning av förloppet. Fotograferna av bilderna och videon är okända, men de togs från ett fartyg nära det drabbade örlogsfartyget.

Uttalanden från flera olika experter styrker dock Ukrainas utgåva som säger att fartyget sjönk efter att de beskjutit det med två så kallade Neptun-missiler.

Historisk förlust i Svarta havet

Förlisningen av flaggskeppet för Rysslands flotta i Svarta havet sägs vara den största krigstida förlusten av ett marinfartyg på 40 år.

Försvarsexperten H I Sutton, säger till CNN att skadorna som visas på bilderna “att missilattacker är den troliga orsaken.” En djupare analys av bilderna finns hos Skynews.

Överlevde alla i besättningen?

Rysslands försvarsministerium släppte en video i lördags som visar vad som beskrevs som officerare och sjömän från det sjunkna krigsfartyget som stod i formation. Det är fortfarande oklart hur många besättningsmedlemmar som fanns ombord eller hur många som överlevde.

Det 186 meter långa ryska fartyget Moskva var 40 år gammalt och det sägs att besättningen bestod av 510 man. Mer info i BBC News nyhetsinslag ovan.

Sutton säger att de nya bilderna visar att alla livflottar har sjösatts och att nästan alla aktre livflottkapslar kastats ut.

– Detta tyder på att besättningen redan har övergett fartyget vid det här laget, säger han till CNN.

Gustav Morin

Moskva-Warship-sinking

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

stridsbat-stridsbat90-militar-forsvarsmakten

Sverige skickar Stridsbåt 90 i stödpaket till Ukraina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Video – här sänks det mäktiga ryska landstigningsfartyget

Krigsskeppet sänktes med hjälp av så kallade ”kamikazedrönare”.

Video: Så sänkte Ukrainas specialstyrka den ryska korvetten

GPS-storning-ryssland

Sverige drabbat av omfattande GPS-störningar