Oligarker seglar vidare med världens snabbaste kölbåtar

Oligarker seglar vidare med världens snabbaste kölbåtar

Elias Johansson Rimsby

Snåriga regler och diffusa ägarförhållanden gör att rikaste ryssarna segla vidare, medan hårt satsande ryska idrottsmän i mindre klasser stängs ute. Se inslaget!

Att vara rysk elitidrottare är inte lätt då dörrar stängs för deras deltagande. Det gäller inte minst inom segling och i OS-klasserna där inga ryska deltagare är välkomna.

Uteblivet arbete

Det fick bland annat två Drakseglare nyligen erfara under en regatta, rapporterar en källa till Hamnen. De fick packa ihop och se sina namn borttagna ur resultaten. Mest bedrövade över beslutet var proffsbesättningarna som inte kunde genomföra sitt arbete som planerat.

Världens mest spektakulära kölbåtar seglar under radarn

Vad Hamnen erfar så drabbar detta dock inte de verkligt tunga aktörerna inom havskappsegling, där ryska miljardärer kommer undan med sitt deltagande. Allt tack vare att båtarna inte seglar under rysk flagg och att besättningar och skeppare är av annan nationalitet.

Monaco och Cayman islands löser problemet

Världens två snabbaste kölbåtar är två bra exempel på det. Den ena är Club Swan 125:an Skorpios, som nyligen vann RORC Caribbean 600, och som ägs av Dmitry Robolovlev. Den seglar med Monaco-flagg och flyger således under radarn. Därtill har vi Maxi 100 Comanche som just slog rekordet över Atlanten i ost-västlig riktning och som ägs av ryska miljardärer. Den seglar under Cayman-flagg och har också internationell besättning med en skeppare från Australien.

Besättningen från Comanche rapporterar dock att ägarna kancellerat deltagande i planerade regattor och att besättningen ändå hade valt att inte dyka upp.

Elias Johansson Rimsby

Club_Swan_125

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

Rib-Unlimited-elbatsmassan

RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Motorbåten Saxdor 400 GTO visar sina utfällbara skrovsidor.

Saxdor 400 GTO – varde ljus, rymd och volym!

Black-Pepper-Dusseldorf

Code 0.1 – en lättviktsracer i kolfiber med inslag av lyx