Test av billig och befriande enkel styrpulpetbåt

Test av billig och befriande enkel styrpulpetbåt

Elias Johansson Rimsby

Sandstrom_Classic_inledningsbild Klassisk design, enkel uppbyggnad och ett minimum av fördyrande detaljer och tillbehör. Det är Sandström Basic 495 S i ett nötskal. Här är första intrycken från testen.

KISS – Keep it simple, stupid. Så lyder en designprincip som den amerikanska flottan begagnade sig av redan 1960. Enkelt förklarad går principen ut på att de flesta konstruktioner fungerar bättre om de är så enkla som möjligt.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Sandström Basic 495 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Nu är frågan – är det månne sagda princip som har legat till grund för Sandström Basic 495 S?

– Det är möjligt. Båten är byggd i enkellaminat, är befriad från onödiga detaljer. Likväl känns den robust. Den har med andra ord det som behövs i en styrpulpetbåt. Och så passar den in i vår iver att få en fler billiga, enkla och lättdrivna båtar i Hamnens digra testarkiv.

Digra testarkiv – där kuppade du in smygreklam igen.

– Ja.

Och så gillar du ju små båtar över lag?

– Ja, förutom det redan sagda – att små båtar är enkla och lättdrivna så kommer de med mycket körglädje. Det finns ingen bättre skola än att köra en liten båt. Man måste parera, trimma, motstyra och tänka på viktplaceringen. Vissa kallar det för obekvämt. Jag tycker det är roligt. Och så…

Ja?

– Och så kan man ju köra små båtar lite busigt när andan faller på utan att omgivningen för den skull börjar hytta med nävarna.

Hamnen testar Sandström Basic 495 S som är föredömligt fri från onödiga detaljer och tillbehör. Så som sig bör på en riktig bruksbåt.

Så som de annars alltid gör när du testkör båtar?

– Nja, nej det har faktiskt aldrig hänt. Men det blir lätt ett jädrans liv på kollegan Claes Olivecrona när han åker med. Han vill ju inte bara framstå som lite mer sansad. Han är det också på riktigt. Jag säger som jag brukar – ska en båt blotta svagheter så ska det ske när Hamnen testar den. Inte när någon av våra följare redan har hunnit köpa den.

Men Sandström Basic 495 S är enkel säger du?

– Ja , på ett positivt sätt. Jag tycker att fler verkligen borde tänka över vad de verkligen behöver i en båt innan de köper på sig för mycket. Återigen – en liten och enkel båt kräver färre produktionstimmar och material vilket leder till en lättare båt som blir billigare i såväl inköp som drift.

– Men så kan man också köpa till en hel del utrustning till Sandström Basic 495 S varav ett nära nog är ett absolut måste. Mer om det i testen som publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Se också:
Test: Sandström Z63 Expedition – en tydlig kursändring
Sandström Z63 – optimerad för sportfiske

Elias Johansson Rimsby

Sandstrom_Classic_inledningsbild

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Test-Nordstar-42-Cruiser-inledning

Nord Star 42 Cruiser – tungviktare med dolda resurser

Princess-S72-inlöedning

Princess S72: Hamnen testar båt för 50 miljoner

Hamnen-testar-styrpulpetbåten-Cremo-410-SC.

Test: Cremo 410 SC – styrpulpetbåt i sin allra enklaste form

Cremo_410_SC_inledning

Cremo 410 SC – liten, smidig och klassisk styrpulpetbåt