Semestra med båten på trailer i sommar!

Semestra med båten på trailer i sommar!

Anders Nilsson

HorizonTrailerIngangSe Sverige från sjösidan i sommar! Allt du behöver är en båt, en båttrailer och koll på Sveriges båtramper.

Hamnen.se har sedan länge förespråkat den trailerbaserade båtsemestern. Intresset för båtlivet ökar, vilket är roligt. Men det blir samtidigt svårare att hitta båtplats och kanske är det extra trångt i gästhamnarna just i sommar.

Då är det dags att börja traila! En självklarhet i USA, men inte fullt så vanligt i Sverige, med undantag av fiskeentusiasterna som ständigt söker nya vatten för att fylla frysboxen.

Värt att skaffa trailer

Själva trailern är förstås en investering. Räkna med 15 000 – 40 000 kr för en begagnad och upp till 60 000 kr för en ny. Men det är ju en investering som kan dras från vinterförvaringen plus att andrahandsvärdet på välskötta trailers är bra, samt att båten av praktiska skäl ofta är lättare att sälja med trailer.

Viktigt med lås

För att inte behöva rusa ut på hotell- eller campingparkeringen och kolla om båten finns kvar så är det vettigt att investera någon tusenlapp i ett brytsäkert trailerlås som dessutom kan sitta på när trailern är kopplad till bilen.

Det finns en del misstag att undvika. Jag har själv skjutsat ut båten utan tamp…

 

Sedan är det här med sjösättning och upptagning. Alla som känner minsta pirr i magen på väg in i gästhamnen får snabbt inre bilder på hur snett det kan gå vid en båtramp. Artikelförfattaren har själv gjort en sjösättning där båten gled ut perfekt, men utan någon enda tamp som satt fast. Situationen räddades av ett Bob Beamon-liknande hopp från rampen ut till båten.

Själva hanteringen av trailern på landbacken är ett kapitel för sig. Grundregel 1,2 och 3 är att inte stressa. Själva sjösättningen vid ramp har hamnen-redaktionen gått igenom här.

Att hitta en ramp är heller inget problem idag. Det är bara att ladda ned appen båtramp i mobiltelefonen.

Sverige – inte Finland – är sjöarnas land

Var bär det hän? Finland kallas visserligen ”de tusen sjöarnas land” men antalet sjöar uppgår till 56 000 medan Sverige har 95 700 sjöar som är större än en hektar. Sammanlagda insjöytan i Sverige är drygt 40 000 km²,  vilket innebär att nära var tionde svensk kvadratmeter består av vatten, enligt SMHI som samlat sjöfakta.

Trailerbåtlivet kan vara bäst i Norrland

Sjörikaste länet är Norrbotten där det finns drygt 30 000 sjöar, vilket motsvarar cirka 30 procent av Sveriges alla sjöar.

Störst är Vänern är med 5 648 km². Den djupaste sjön är Hornavan i Norrbotten, med sina 228 meter.

Sjöar man inte får missa

Det är kanske inte nödvändigt, och sannolikt inte möjligt, att bocka av Sveriges 100 största sjöar. Men Vänern och Vättern klarar man ju utan trailer genom Göta kanal. Sedan finns det pärlor i storleksklassen under, som småländska Bolmen, värmländska Fryken, Dellensjöarna i Hälsingland, Siljan i hjärtat av Dalarna och småländska Sommen. Sjöar som blivit turistmagneter och där det finns gott om övernattningsmöjligheter och restauranger om man nu inte väljer tält och primuskök.

Till vilken sjö vill du traila båten i sommar? Kommentera gärna nedan.

Anders Nilsson

HorizonTrailerIngang

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Semestra med båten på trailer i sommar!”

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Gra-gasen-Gotland-hotell

Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen

sjosattning

Sjösättning – ritsch, ratsch filiklart!

Ny dragkrok traileruppfinnig

Automatisk dragkrok – ny svensk uppfinning!

Reportage_2018_MedlillbatenStudio_Ingang__Till_Tyskland

Sikta på något billigt!