Sextonåriga Vidar vann NM-guld i iQFoil överlägset

Vidar_Nystrom_Foiling_windsurfing
Vidar Nyström – ett namn att lägga på minnet när medaljer ska fördelas i den nya OS-klassen iQFoil. Inte minst efter segern i U-19 klassen som han dominerade.

Vidar_Nystrom_Foiling_windsurfingVidar Nyström – ett namn att lägga på minnet när medaljer ska fördelas i den nya OS-klassen iQFoil. Inte minst efter segern i U-19 klassen där han vann överlägset.

Vidar, 16, vann U19-klassen efter att ha dominerat mästerskapet från första racet. Det Nordiska Mästerskapet avgjordes i norska Hvasser i Oslofjorden i strålande solsken och vindar runt 7–10 m/s. Perfekta förhållanden för foilande brädsegling med andra ord.

Inga stora förväntningar

– Jag hade inte så stora förväntningar när jag kom hit, mer än att kvala in till UVM om några veckor och det har jag gjort nu. ag är mest nöjd med båtfarten och mitt vägval. Och det var viktigt eftersom det har varit ganska byiga vindar, säger Vidar.

Se också:
Nytt rekord – 59 knop med vindsurfingsegel

Total dominans

Det var 18 brädor i klassen som körde totalt elva race. Fem slalom i fredags, fem kryss/läns i lördags. Därpå avslutades det hela med ett maratonrace på söndagen som varade i drygt en timme och 20 minuter. Vidar vann sex race, bland annat maratonracet och var bara utanför pallen i ett enskilt race.

Vidar Nyström, 16, dominerade de Nordiska Mästerskapen i iQFoil.

Vidar tillhör svenska utvecklingslandslaget och läser på ”foilgymnasiet” i Vellinge.

Förutom Vidar var ytterligare tre svenska seglare på plats i IQfoil-NM i Norge. Johanna Hjertberg kom fyra i damklassen medan Carl Lagerberg var fyra och Otto Berg sjua i herrklassen.