Smörgåsbord för båtmotortjuvar i sjösättningstider

Anders Nilsson

Coronan har gjort en stark insats mot båtmotorstölderna under det första kvartalet. Stölderna minskade med 56 procent jämfört med samma period förra året. Men det var då. I sjösättningstider är det högsäsong för båttjuvarna.

Även om stölderna minskat, så lär inte båtägarna vara fredade från tillgrepp under de kommande månaderna. Enligt Larmtjänst stals det i Stockholmsregionen 63 båtmotorer i mars i år jämfört med 14 båtmotorer i januari och 37 i februari.

Minskningen under året hänger samman med pandemin som försvårat resandet över gränserna. Men vaksamheten har också ökat genom det brottsförebyggande initiativet Båtsamverkan som drogs igång av Larmtjänst och försäkringsbolagen 2013.

Trendbrott – motorstölderna minskar!! Båtsamverkan bygger på samma princip som grannsamverkan. Båtägarna ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vad som händer i hemmahamnen och vilka som rör sig i området.

Bäst för tjuvarna i sjösättningstider

I samband med sjösättning är det läge att vara extra uppmärksam. Perioden när motor och drev är monterat i väntan på sjösättning utgör rena smörgårdsbordet för båtligorna. Se därför till att tiden mellan drev/motormontering och sjösättning är så kort som möjligt.

Står båten på trailer så se till att ha ett riktigt trailerlås som inte kan brytas upp på några sekunder. Finns det något säkerhetsklassat båtlås med kedja över, så fästs den med fördel i fälgen på ett av trailerhjulen, för att ytterligare minska stöldrisken.

Bästa tipsen mot motorstöld

Här är några tips från Båtsamverkan: Märk båten/motorn med namnskylt både synligt och dolt. Fotografera och märk värdefull utrustning. Fotografera båten/motorn. Lås fast båten med godkänt lås, kätting samt härdad låsbygel (lägst klass 3). Båtens stävögla skall också vara av lägst klass 3. 7. Anmäl stöld av eller ur båt till polisen och försäkringsbolaget samt informera din kontaktperson. Var allmänt vaksam och nyfiken om du ser något som är “fel”. Notera i vaktliggare och larma Anmäl främmande båtar till lubbens/samfällighetens/campingens kontaktperson.

Ingångsoto: Båtsamverkan Väst.

 

Batsamverkan

Relaterade artiklar

TullInganggg

Motorstölder – nya lagändringen ett slag i luften!

6921a332-f387-499d-bdb8-0b393b7b437b-2

Polisen om vattenskoterbuset – “det finns hopp”!

Polis

Nu varnar polisen köpsugna båtspekulanter

Båtsamverkan Tullen 1

Svårare tider stundar för stöldligorna!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar