Soldriven familjebåt, kite över Atlanten och windsurfing i 56 knop

Elias Johansson Rimsby

Studio ep.12. Nytt avsnitt av Studio där ett galet hastighetsrekord i windsurfing blandas med fossilfria båtmackar, ny havskappsegling i Östersjön och mycket mer. Häng med!

Vad sägs om en ny havskappsegling i Östersjön? Det är vad brittiska och anrika RORC (Royal Ocean Racing Club) har i kikaren inför sommaren där man hoppas locka till sig de mest spektakulära båtarna och besättningarna för en uppgörelse med start och mål i Helsingfors.

Kris för fisken

Över till ett inslag där Hamnen uppmärksammar Fiskarnas rike, en omskakande dokumentär i tre delar. Som namnet antyder handlar det om hur det egentligen står till med fisket i Östersjön och det faktum att situationen börjar närma sig något som kan kallas katastrofal. Allt är dock inte då dokumentären också bjuder på ljusglimtar av hopp.

Windsurfing i 56 knop

Värt att uppmärksamma är också att livet som elitidrottare kan vara länge än vad de flesta kanske tror. Vad sägs till exempel om den professionella vindsurfaren Björn Dunkerbeck som nyligen slog nytt världsrekord med en fart på 56 knop på en grävd kanal i torraste Namibia.

Kite över Atlanten

Vi spanar också in ett annat litet udda prestation där portugisen Francisco Lufinha lyckades segla med en kite över Atlanten i sin ombyggda och kite-anpassade Diam 24-trimaran.

Fyra knop på sol

Vidare till en helt och hållet soldriven båt som med sin existens inte bara sjösätter ett nytt slags båtliv utan också ett nytt begrepp – solsegling. En båt som glider fram i fyra knop med bara hjälp av solkraft och som sägs kunna tuffa på i ytterligare 60 sjömil när molnen hopar sig.

Lyxjakt med stötdämpning

Betydligt mer trögdriven, men desto mindre skumpig, är det minst sagt udda flytetyget Martini 6.0 som tack vare två fjädrande pontoner kan storma över de elakaste av svall utan att besättningen riskerar att sätta kaffet (eller martinin?) i halsen. Hamnen har tidigare rapporterat om Nauti Craft och AUV på samma tema.

Nya friska sjömackar

Sist men inte minst en hälsning från Fossilfree Marine som har stora planer när det gäller att förse båtfolket med förnybart bränsle via obemannade och toppmoderna sjömackar. Eller som de själva uttrycker det:

– Bränsle finns men distributionen haltar och det tänker vi ändra på.

Med detta sagt kastar vi oss in i ett minst sagt späckat avsnitt av Studio.

Studio_ep.12_

Relaterade artiklar

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Reportage_2018_Studio20180205_BellaFalcon_Ingang_Batmassan_Goteborg-4

Falcon – pressat pris på båt i plåt

batar_motorbatar_2017_Outcut29_Ingang_OutcutIngang

Outcut 29.5 – framtidens motorbåt?

batar_segelbatar_2017_RM1370_IngangGaller_RM_1370__5

RM 1370 – nyskapande fransk frestelse

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar