Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten

Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten

Elias Johansson Rimsby

Rapporter om närgångna späckhuggare duggar tätt på Atlantkusten. Nu har de också letat sig till den svenska västkusten. Något som en svensk familj nyligen fick erfara. Se de spektakulära bilderna!

Mysteriet kring späckhuggarna tätnar. Som Hamnen tidigare har rapporterat så är trenden tydlig. De blir allt mer närgångna och aggressiva. Forskningen kring detta har intensifierats och resulterat i två teorier:

Se också: 
Svensk barnfamilj attackerad av späckhuggare!

1. Dessa intelligenta varelser övar sin avancerade jaktteknik genom att attackera segelbåtar.

2. Späckhuggare är, hur konstigt det än kan låta, ute efter hämnd sedan de blev svårt skadade av fiskare för några år sedan. Det skulle alltså finnas ett slags medärvt hat mot båtar. Det har gått så långt att den spanska kusten varit avstängd för nöjessegling i perioder och att nöjesseglare uppmanas att välja andra farvatten att vistas i.

Späckhuggare vid Måseskär

Nu har späckhuggare också letat sig till våra svenska farvatten vilket en svensk familj nyligen fick erfara när de fick påhälsning av en flock av späckhuggare vid Måseskär. Ett möte som var lika omtumlande som skrämmande men som slutade väl utan skador på varesig båt eller besättning.

Båt sjönk

Värre gick det dock för den båt som nyligen sjönk utanför Portugal efter att ha blivit attackerad av späckhuggare. Längs den spanska kusten får kustbevakningen också rycka ut till undsättning dagligen på grund späckhuggar-attacker.

Siktar in sig på rodret

Enligt uppgift lär späckhuggarna också sikta in sig på rodret som är speciellt känsligt och där läckage kan uppstå. I Sverige verkar späckhuggarna mest vara intresserade av sill och makrill och än så långe har inga allvarligare incidenter inträffat på våra farvatten.

Mer om späckhuggare-fenomenet

Den som vill veta mer om späckhuggare och fenomenet kring dessa bör spana in Linda Gustafsson Jimmie Lindell på Göteborgs Naturhistoriska Museum som håller föredrag i ämnet.

Se inslaget ovan eller se hela Hamnen Studio ep.24!

Elias Johansson Rimsby

Spackhuggare_bakom_bat

Visa 6 kommentarer

6 kommentarer till “Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten”

 1. Tramsig rubrik. De djur ni talar om har obegränsad rätt till sin livsmiljö. Det är vi människor som invaderar deras territorium, på ett aggressivt sätt.

  Svara
 2. Skrämmande och farligt att jämföra det som sker utanför den iberiska halvön med späckhuggare längs Sveriges kust. Detta är sensationsjournalistik av sämsta sort.
  Jag och min man har under flera månader seglat i vattnen där späckhuggarna anfaller. Det handlar om några få individer. Hela gruppen med iberiska späckhuggare, ca 60 individer är kända och identifierade. Och det finns så klart teorier om varför det sker, men ingen vet säkert. Så spekulera inte. Hitta inte på. Skräm inte upp.
  Vi har också mött späckhuggare på nära håll, 400M från portugisiska kusten, på väldigt nära håll. En helt fantastisk upplevelse!

  Svara
 3. Det är så svagt av Hamnen att försöka göra sensationsjournalistik med insinuationer om att det är aggressiva späckhuggare på västkusten. Fake.

  Svara
 4. Bara fundering. Om havsströmmar för med sig plast etc till deras vanliga platser så kanske späckhuggarnas föda (tonfisken som kommit till Kattegatt o Skagerack) flyttar och därmed de också.

  Svara
 5. Intressant information, men hade varit ännu bättre om inslaget innehållit lite mer handfast information, färre spekulationer, en intervju med en expert, samt konkreta råd om hur man bör göra ifall man ser späckhuggare.

  Svara
 6. De är väl hungriga!!!Brist på fisk /föda på gr av det stora trålfisket
  .Vilket ökat katastrofalt de senaste decenniet ,överallt i haven.

  Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Spackhuggarde_Hunnebostrand

Död späckhuggare funnen i småbåtshamnen i Billdal

spackhuggare-attack-theoceanrace

Späckhuggare attackerade båt i The Ocean Race – se filmen

Den döda späckhuggaren i Hunnebostrand är den första som hittats sedan 1800-talet, nu ska den bli föremål för forskning.
Fotograf: Jimmie Lindell

Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter

Tusen_valar_siktade

Kryssningsfartyg omringat av över 1 000 valar