Spirit of Garm IV – 120-åring återuppstånden!

Elias Johansson

Efter att ha huggit ner en plätt skog och skapat sitt eget byggmaterial har kompisgänget nu lyckats sjösätta denna otroliga klassiker – och siktar på att kappsegla Gotland Runt.  

Den 120 år gamla segelbåten Garm IV är återuppstånden och frågan är om inte livsgnistan är starkare än någonsin då hon den här gången är byggd i ett levande material – trä.

För så var inte fallet med originalet då den var byggd av stål. Det hela ska enligt uppgift ha börjat med ett snack två vänner emellan i en bastu. Ett allmänt snack om segling och segelbåtar.

Nu 4,5 år senare är Spirit of Garm IV sjösatt och nästan klar, sånär som på några finjusteringar som måste hinnas med om denna skönhet ska bli klar för start i Gotland Runt.

Vi köpte och kapade skog till bygget.

 

Men vi ska ta det från början då historien om bygget av Spirit of Garm IV innehåller såväl dramatik som oväntade finesser och tillvägagångssätt. Ta bara en sådan sak som att hon är byggd från grunden i ordets rätta bemärkelse – att man börjar med att kapa skog.

Köpte skog!

– Det stämmer, säger Kurt Rasmussen, och fortsätter:

– Vi köpte och kapade skog till bygget men innan dess gick åtta månader till research och planering – så nog man kan nog säga att vi har gjort detta hela vägen från grunden.

Kurt Rasmussen och hans team har byggt Spirit of Garm IV från grunden hela vägen från köl till masttopp.

På temat grundlighet ska det också nämnas att Kurt Rasmussen och Fredrik Eriksson, som den andra huvudägaren i projektet heter, tidigt bestämde sig för att tillverka alla tillbehör på egen hand. Allt för att minimera transporter och lämna minimalt klimatavtryck.

Se också:
Swan 36 renoverad till nyskick.
“Sanitär olägenhet” förvandlades till vacker snipa. 

Det lilla som man inte kunde tillverka på egen hand, som till exempel kölen, kommer från (mycket) närliggande leverantörer.

Kan själv!

I övrigt är detta en högst intern angelägenhet där bygglaget förutom redan nämnda Kurt Rasmussen och Fredrik Eriksson också har bestått av Clas Stenberg (också huvudägare), Anders Lidmalm, Lars Höglin och Erik Zetterlund – alla delägare i Spirit of Garm IV.

Vilka milstolpar var de mest minnesvärda under byggets gång?

– En var definitivt när vi vände på skrovet (som byggs upp och ned reds. anm.) och fick se linjerna för första gången, säger Kurt Rasmussen och fortsätter:

En stor stund – första sjösättningen (den 2 juni 2021).

– Men så var rigg-bygget något alldeles extra då det är en helt egen konstruktion från grunden där vi också hade beräknat hållfastheten själva. Då var det spännande och lyckoruset var påtagligt när vi gjorde ett hållfasthetsprov och såg att även denna del av projektet hade lyckats.

Några bakslag?

– Nej, inte en enda gång under de 15 000 byggtimmarna har vi till exempel varit osams. Bygget har flutit på bra, så nej, inga bakslag…

– … eller jo förresten, jag personligen åkte på Covid-19 precis här på slutet och var riktigt sjuk – så dålig att jag var var tvungen att bevittna sjösättningen sittandes i en bil, säger Kurt Rasmussen.

Men?

– Men, nu är jag på bättringsvägen.

Tack, det var det vi ville höra. Så vad är det nu som står ivägen för dig, ditt team och denna gaffelriggade 22-meters skönhet och en start i Gotland Runt?

– Vi testseglade henne i lördags (läs 19/6 – 2021) och det kändes väldigt bra på det hela taget men vi har en hel del rigginställningar att göra med skotpunkter och annat…

– … och så måste vi ju få lite träningstid på vattnet, avslutar Kurt Rasmussen.

Makalöst hantverk och egentillverkat ned till minsta detalj.

Fakta Garm IV (originalet):
* Beställd av grosshandlaren Olof Mark från Göteborg 1901.
* Konstruerad och byggd av maskiningenjören Gunnar Mellgren.
* Var känd som Sveriges snabbaste segelbåt.
* Längd drygt 18 meter, bredd 4 meter och segelyta 242 kvm.
* Vinnare i många tunga sammanhang inklusive Kieler woche, världens största regatta.
* Vinnare av förlagan till Gotland Runt 1907.

Spirit of Garm IV

Relaterade artiklar

Slakt

Slakten i SVT – båten var inte alls skrotfärdig!

2.4

Krossad båt i TV upprör träbåtsentusiasterna!

Self made sailboat

Äldre par berättar om livet ombord på sin självbyggda träbåt

Tally Ho restoration

Renoveringen av 111 år gamla träjakten i koncentrat

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Spirit of Garm IV – 120-åring återuppstånden!”

  1. Fantastisk historia!
    Skulle vilja veta mer – hur kom de över båten? Vilken erfarenhet hade de sen innan av att bygga båtar? Varför köpte de skog istället för sågat virke? Osv osv

    Svara

Lämna en kommentar