Stolleprov – över Atlanten i världens minsta båt

Elias Johansson Rimsby

I maj nästa år kastar engelsmannen Andrew Bedwell loss med sin 1-metersbåt för att segla sträckan från Newfoundland, Kanada – Cornwall, Storbritannien. Se inslaget!

Nej, Andrew Bedwell verkar inte vara ytterligare en knäppgök som är trött på livet. Tvärt om sägs detta vara någorlunda sansad man och därtill en erfaren sjöfarare. Likväl väljer han alltså att utsätta sig för alla faror som hotar längs vägen där stormar, valar och tankfartyg bara är några exempel.

Se också:
72-åring först att korsa Atlanten i en tunna
Nytt rekord över Atlanten!

Den blott en meter långa farkosten, eller The Big C som den heter, är alltså inte mycket större än en soptunna. Här ska Bedwell alltså segla, leva och bo under de 60-90 dygn som överfarten beräknas ta.

2,54 knop

Under en testsegling ska The Big C enligt Bedwell ha “presterat beundransvärt” trots sin storlek. Må vara att det fanns mer att önska av såväl båtfart ()4,7 km/h – 2,54 knop) som komfort. Bedwell kan välja mellan två ställningar – sittandes med krökta ben eller liggandes i fosterställning. Det gäller dock att inte somna till för länge med luckan tillsluten då luften i den helt tätslutande kupén bara räcker i 40 minuter.

Ont om pengar

Om allt går som man hoppas så kastar han alltså loss från Newfoundland i maj nästa år. Det förutsätter dock att in samlingen av pengar till äventyret går bättre än vad den har gjort hittills.

För farligt för Red Bull

Än så länge har hans GoFundMe-kampanj bara kommit upp i 900 av de 35 000 pund som behövs till elektronik, säkerhetsutrustning, transport av Big C till Kanada samt bränsle till ett medföljande följebåt. Därtill anser Red Bull, ett företag som annars är pigga på att sponsra allehanda stolleprov, att detta projekt är för riskfyllt.

Se inslaget!

varldens_minsta_bat

Relaterade artiklar

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Den brokiga berättelsen om rekordbåten l’Hydroptere

Ocean-Race-24h-record-southern-ocean

Nytt seglingsrekord över 24-timmar – i Södra Oceanen

Andrew_Bedwellrekord

Rekordförsök – över Atlanten i världens minsta båt

Eldriven_foilbrada_rekord

Rekord – världens längsta färd med eldriven foilbräda

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar