Stor svensk OS-satsning och härliga bilder från Hyères

Gustav Morin

Gustav Morin

WorldCup_Hyeres_9_puff

Sverige har redan klargjort flera av seglarna som kommer att segla OS. Men några platser står fortfarande på spel och en delvis avgörande regatta seglas just nu i franska Hyères. Läs mer om OS-uttagningarna och se fantastiskt bildspel från pågående världscupsseglingen.
Foto: Jean-Marie Liot

I januari offentliggjorde Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) de första seglarna som är uttagna till OS. Förutom att fler kvinnliga besättningar än någonsin tidigare är uttagna, klarar svensk segling även generationsväxlingen med en bred åldersspridning på ett utmärkt sätt: sju av de tio seglarna seglar sitt första OS.

Förutom seglarna i de redan uttagna fem grenarna, har Sverige chans på tre grenar till: Finnjolle, Laser och 49er. Men för att SOK ska godkänna deltagande i grenarna, måste besättningarna visa att de kan prestera bland de åtta främsta nationerna nu under våren.

De som är uttagna så här långt är: Astrid Gabrielsson/Lisa Ericson (470 dam), Sebastian Östling/Anton Dahlberg (470 herr), Josefin Olsson (Laser Radial), Malin Källström/Lotta Harrysson/Anna Kjellberg (Matchracing dam), Fredrik Lööf/Max Salminen (Starbåt).

Här följer utdrag från en rapport av Svenska Seglarförbundet:

”Mistralvindarna blåste med full styrka på den första dagen av världscupseglingarna i Frankrike på söndagen. 9 m/s vid första start blev 12-14 m/s fram emot eftermiddagen och en riktig högtidstund för hårdvindsälskarna. Bästa svenskar efter första dagen var Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson i 470 på en 7:e plats. Nyblivna EM- silvermedaljörerna Fredrik Lööf/Max Salminen fick stanna på land då Starbåtarna fick dagens seglingar inställda.

I herrarnas 470 klass ligger svenskarna långt ned i listan efter första dagen men det fanns ljusglimtar på banan. Anton Dahlberg/Sebastian Östling var med i toppen i första seglingen men hade tjuvstartat. I andra var det en kapsejsning strax före mål som fällde dem.

Ljusglimten är att de börjar få i ordning på hårdvindsfarten efter en träningsvecka på hemlig ort, en träning som också uppenbarligen gynnat deras sparringspartners Nicklas Dackhammar/Fredrik Bergström som blev 4:a i andra racet.

Världscuptävlingarna fortsatte med svenska framgångar även andra dagen i Hyères. Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson i 470 avancerade till en femteplats efter serien 10-6-4-3. Ett steg bättre än Fredrik Lööf/Max Salminen, Starbåt. Dagens hjälte kanske ändå var Björn Allansson som efter att ha missat båda racen första dagen, efter mastbrott på sin Finnjolle, lyckades han bita ihop och slå till med placeringarna 5-2.

I 49er fortsatte Jonas von Geijer och Niclas Düring starkt och med placeringarna 4-4-11. Enligt resultatlistan idag onsdag, är de bäst av svenskarna med en 16:e plats totalt.

Anton Dahlberg och Sebastian Östling i 470 ligger nu på 13:e plats. Fredrik Lööf och Max Salminen ligger på 3:e plats. Lisa Ericsson och Astrid Gabrielsson ligger på 19:e plats.

Nu återstår bara lite mer än tre månader och fyra världscuptävlingar tills OS drar igång i augusti.
 Den största svenska fajten pågår 49er-klassen med Charlie Ekberg/Kalle Torlén, Jonas von Geijer/Niclas Düring och Carl P Sylvan/Otto Hamel. Men det är inte bara den interna fajten som är tuff. För att Sveriges Olympiska Kommitté ska skicka iväg någon överhuvudtaget måste ett team prestera minst åttonde bästa nation på en av de återstående världscupseglingarna.

Läs mer hos svenska seglarförbundet.

Följ seglingarna i Hyères! 

WorldCup_Hyeres_9_puff

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar