Stora problem med nya bränslet till båtmotorer – hävdar sjömackarna

Elias Johansson Rimsby

I våras befarade man att det kommande bytet från E5- till den nya E10-bensinen skulle komma att ställa till problem för båtägarna. Nu hävdar mack- och varvsägare att det finns fog för oron.

Den 1 augusti ersatte E10 den tidigare E5-bensinen. Samtidigt gick bränsleexperterna på Drivkraft Sverige ut med en specifik information kring båtbensinen där det framgår att de flesta båtmotorer klarar E10. Men det fanns också ett stort men.

“Många båtar och båtmotorer är äldre än landburna fordonsflottan och det kan därför finnas fler som inte kan tanka E10 bensin och skall då tanka E5. Därför måste du som båtägare ta reda på vad som gäller för din båt.”

Se också:
Nya bensinreglerna kan skada båtmotorer – ha extra koll i sommar!

När Hamnen pratar med båtmackar och varv för att höra hur det har gått så visar det sig att det har varit allt annat än smärtfritt.

– Vi bestämde oss för att inte sälja den nya 95-oktaniga E10-bensinen och erbjuder nu bara 98-oktanig bensin som fortfarande har max 5 procents inblandning av etanol, säger Alexander von Hueck på Sjömacken Vaxholm.

– Det visade sig vara rätt beslut då etanolen i den nya bensinen är aggressiv mot plast och gummi i bränslesystemen. Plast och gummi kan antingen mjukna, lösas upp eller hårdna av den höga halten etanol i bränslet. Såväl bränsleslangar som nålventiler och plastkoppar kan ta skada, säger han.

Alexander von Hueck på Sjömacken Vaxholm har valt att inte sälja den nya 95-oktaniga E10-bensinen utan erbjuder 98-oktanig bensin istället.

Många sjömackar i landet har gjort samma bedömning och bestämt sig för att endast tillhandahålla bensin av den gamla sorten som alla bensinmotorer kan använda.

Många sägs ha problem med E10

Att det har uppstått problem med den nya E10-bensinen vittnar man även om på andra håll.

– Etanol binder tyvärr också vatten, vilket inte är något problem för bilar med sin stora omsättning av bensin. I båtvärlden är läget ett annat med en fuktigare och på alla sätt tuffare miljö. Därför är E10 inte att rekommendera, menar Billy Göransson som driver Waxholmsvarvet.

– Det är många som vittnar om problem med E10 och vi kan inte hjälpa alla, säger Billy Göransson.

Troligen ett steg bakåt för klimatvänligare båtbensin

En rimlig sammanfattning är att den nya bensinen är ett framsteg för samhället och klimatet i stort men att båtägare måste ta reda på om den är lämplig för just deras motorer och bränslesystem.

E5_E10_borttaget_PUFF

Relaterade artiklar

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

regeringen-ger-lagre-branslepriser

Riksdagen sänker bränsleskatten med 50 öre

Rekord_branslepriser

Kriget driver upp bränslepriserna till nya rekordnivåer

Dieselpriset-rekorddyrt

Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Stora problem med nya bränslet till båtmotorer – hävdar sjömackarna”

Lämna en kommentar