Stort kliv i satsningen på vätgas och bränsleceller!

Stort kliv i satsningen på vätgas och bränsleceller!

Elias Johansson Rimsby

Yanmars satsning på vätgas och bränsleceller har nått en ny milstolpe med en ny metod för påfyllning av vätgas. Resultatet? En tredubbling av räckvidden.

Fördelarna med vätebränslecellsystem är uppenbara då utsläppen stannar vid vattenånga. Något som har stärkt hågen för vidareutveckling av tekniken.

Inte minst har det satt fart på på dieselmotortillverkaren Yanmar som i samarbete med Toyota utvecklar ett marinkonverterat bränslecellsystem som består av vätebränslecellmoduler från bilvärldens Toyota Mirai.

Lansering 2025?

Hamnen har tidigare rapporterat om den 12,5 meter långa och 7,9 ton tunga båten/testbänken för utveckling av icke fossilberoende motorer. En båt som både klarar Japans strikta säkerhetsriktlinjer för vätgasbränslecellsdrivna fartyg och som enligt uppgift vinner ny mark i jakten på lanseringen av det skonsamma vätebränslecellsystemet på bred front. Om det går som man hoppas sker det redan om fyra år.

En ny teknik för påfyllning av vätgas med högt tryck gjorde susen för räckvidden.

Den senaste landvinningen är en ny teknik för tankning av vätgas som sker med högt tryck och som enligt uppgift ska ha resulterat i en tredubblad räckvidd.

Hamnen kommer även fortsättningsvis hålla ett öga på utvecklingen. Om, och i så fall när, Yanmars satsning på vätgas och bränsleceller kommer fritidsbåtlivet till gagn är fortfarande oklart.

Elias Johansson Rimsby

Vatgas11

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Caterpillar_vatgas-satsning

Caterpillar satsar på vätgasdrivna hybridinombordare

Yamaha-vatgasdriven-utombordare-2

Yamaha satsar på vätgasdrivna utombordare

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel

Lulea_hamn

Ny vätgasfabrik ska ge fossilfri sjötransport via Luleå