Stream Propulsion – ny svensk tillverkare av starka elutombordare!

Det största hindret för elbåtar är räckvidd och pris. Nu satsar Stream Propulsion på att lösa ekvationen. 

I bilvärlden har det till slut lossnat och försäljningen har dragit igång på allvar. Av alla bilar som såldes i Sverige mellan januari och april i år var hela 22,3 procent rena elbilar.

På båtsidan råder dock hårdare motvind, sannolikt för att priset generellt är högt, utbudet litet och för att det inte finns några statliga förmåner som i bilvärlden.

Men det vill alltså nystartade svenska bolaget Stream Propulsion nu få bukt med. Vägen till målet är att erbjuda båtproducenter ett jämfotaskutt över allt vad utveckling heter och ge dem möjlighet att snabbt få ut ett el-alternativ till sina befintliga båtmodeller.

Veteraner i båtbranschen – men med framtidsanda

Hamnen når Tom Kühne som tillsammans med Benny Lindbrandt startade Stream Propulsion i Växjö för två år sedan.

Stream Propulsions standardbatteri är av typen Lithium-Ion. Det har en kapacitet på 25,9 KWH, 96 V/270 Ah, och ska klara 12 000 timmars körning med 2 000 laddcykler. Laddar gör man i ett vanligt 230-uttag med 10A alt 16A laddström. Laddtiden är 12 timmar med 10A (ofta tillgängligt i gästhamnar) och 9 timmar med 16A. Klassning IP67. Vikt 160 Kg. Mått. L x B x H 1 100 mm x 340 mm x 430 mm.

– Vi erbjuder en färdig lösning med relativt hög effekt gentemot vad som generellt erbjudits på marknaden och som därför fungerar på många befintliga modeller och som ger likvärdig prestanda, säger Tom Kühne.

Han fortsätter:

– Det säljs 800 000 utombordare årligen i världen varav bara 1,3 procent är små elutombordare. Vi tror att potentialen är enorm. Vi kommer behöva leva med dyra och tunga batterier ett par år till men när nästa generation batterier lanseras kommer övergången att ske snabbt. Redan nu tycker vi dock att eldriften är ett konkurrenskraftigt alternativ för många.

Det började med en elbåt från Ryds

Både Tom Kühne och Benny Lindbrandt har jobbat i båtbranschen länge. Benny drog igång ett projekt med en styrpulpetbåt (en Ryds 488 Sport som vi här testar med fossildrift), som för tre år sen ställdes ut på båtmässan Allt för sjön. Den hade en österrikisk Aquawattmotor på 30 hk och ett batteri på 32 kWh.

Tyst och precis fartreglering

Den såldes bland annat som pendlarbåt där den högre prislappen kunde tas igen på minimala driftskostnader. Alla andra fördelar kom på köpet.

Rigg och andra yttre delar är standard från en annan tillverkare. Under skalet döljer sig Stream Propulsions egenutvecklade motor. Här ser ni också monteringen under huven på nyligen lanserade Bella Zero. Motorn på 30 hk väger 85 kg och den på 50 hk väger 90 kg

– Den båten fungerade fint på många vis, inte minst för vattenskidåkning och fiske. Det går att reglera farten mycket mer precist än med en bensinmotor, vilket inte minst är bra för fiskare som gärna vill hitta precis rätt låga fart. Ett extra plus är ju också att det är snudd på knäpptyst i låga farter.

– Vattenskidåkning funkade också bra, trots den lilla effekten.

30, 50 , 70 och 90 hk

Trots en liten kontinuerlig effekt så utklassar ofta elmotorer bensinmotorerna i grenarna acceleration och vridmoment. Förklaringen är att de kan ge en kort så kallad peakeffekt för att sen gå tillbaka till en effektnivå som de klarar över tid, så kallad kontinuerlig effekt. Stream Propulsions 50-hästare kan till exempel leverera 64 hk i korta perioder.

Detta är väldigt lämpligt på en planande båt som behöver mycket kraft en kort stund för att komma över planingströskeln. Men väl i plan sjunker behovet av effekt markant. Ungefär som en turbo men med fördelen att man slipper uppsjön av rörliga delar. Det betyder också att man inte behöver köpa en stor motor.

Svenska Stream Propulsion startar

Tom Kühne och Benny Lindbrandt lämnade sina vanliga uppdrag i båtbranschen för att satsa på att få ut eldriften till alla i branschen och startade därför ett eget bolag, tillsammans med intressenter.

Stream Propulsion har efter två års utveckling nu två motorer i sitt sortiment. En på motsvarande 30 hk och en på 50 hk. Nästa steg blir 70 hk och 90 hk. De har en egenutvecklad elmotor men i övrigt har de som strategi att köpa de mest högkvalitativa delarna på marknaden och sen sätta ihop dem till sin egen enhet.

– Det är inte så svårt att bygga en riktigt bra produkt om den får vara dyr. Men att hålla hög kvalitet till ett lågt pris är en stor utmaning. Vår prioritet är att inget får strula. Pålitlighet kommer verkligen i första rummet, men vi har trots det ändå lyckats få ner priset.

Bara till båtproducenter

Det enda officiella priset som Hamnen får fram i nuläget är att en Stream Propulson inklusive företagets standardbatteri på 25,9 kWh blir mellan 100 000 kronor till 150 000 kronor dyrare än motsvarande bensinalternativ. Men det är än så länge bara båtproducenter som får handla då Stream Propulsion anser att processen med CE-märkning av båtpaketet blir för omständlig om enskilda handlare eller privatpersoner ska köpa och eftermontera.

Första båt på marknaden att säljas med Stream Propulsions system är Bella Zero, vars hela idé är att erbjuda en trygg och behagligt eldriven båt till ett vettigt pris.