Svenska Matador trea i Fastnet Race!

Elias Johansson Rimsby

Segel skörades, kölar lossnade och många bröt. Men för Matador blev årets upplaga av den stentuffa kappseglingen Fastnet Race inte bara extra tuff utan också en stor framgång. Hamnen når navigatören Jimmy Hellberg för en rapport från insidan. 

Efter en första dygnet med flera mastbrott, skörade segel och andra skador i upp till 38 knops motvind i kombination med medström var det många besättningar som var glada över att ha klarat sig helskinnade.

Se också:
Fastnet Race – svenska Matador slåss i toppen!
Fastnet Race – tuff start och nytt rekord!
Lärdomen som gav seglingsresultat för Jimmy Hellberg

I detta krigade svenska Matador som inte bara överlevde natten utan som också mötte gryningen i den absoluta tätstriden i den tuffa IRC 1-klassen. Navigatören Jimmy Hellberg berättar:

Fritt fall!

– Egentligen var det de 18 första timmarna där kombinationen hård motvind och stark medström härjade som värst. Det ger mycket svår sjö och det handlade om överlevnad snarare är kappsegling. Ljudet och känslan när en 44-fotare först faller fritt och sedan landar mellan vågtopparna är svår att beskriva.

Den helsvenska amatörbesättningen på Elliot 44:an Matador lyckades knipa en 3:e plats i den tuffa IRC 1-klassen. Röda Class 40 Lamotte kämpar i den svåra sjön och MOD 70-trimaranen Argo gasar!

Var du rädd?

– Nej, eller jo, det är klart man hajar till i de värsta landningarna och undrar om båten verkligen höll ihop. Det var flera kölar som lossnade och riggar som föll runt om i tävlingsfältet.

Men ni hängde inte bara i utan lyckades dessutom hålla er i toppen?

– Ja, när vi rundade Fastnet Rock så ledde vi faktiskt IRC 1-klassen. Men bland annat på grund av ett segelbyte som drog ut på tiden, så tappade vi ett par placeringar.

Vad var hemligheten bakom tredjeplatsen i detta tunga startfält?

– Bland annat hade vi optimerat båten för mycket kryss och så lyckades vi tajma strömmarna så som vi hade hoppats. Men så kom vi också till start stärkta av tidigare bra resultat, bland annat en seger i Sandhamn Open. Vi är väldigt nöjda med resultatet med tanke på att vi trots allt är en amatörbesättning.

Vad händer härnäst?

– Vi kommer nog att segla Rolex Middle Sea Race på Malta.

Med målsättningen…?

– Att tävla om en framskjuten placering. Sedan får vi se vad det leder till, avslutar Jimmy Hellberg.

Foto: Kurt Arrigo/Carlo Borlenghi, Rolex Fastnet Race.

Rapport från KSSS:

Totalt deltog fyra båtar från KSSS: Elliot 44:an Matador med Jonas Grandér slutade alltså till sist 3:a i IRC 1 och 4:a totalt bland alla IRC båtar, vilket är en fantastisk fin insats. Matador var den första icke-engelska båt i den totala resultatlistan.  J/121:an Jolene som seglades double-handed av Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt slutade på en 23:e plats i klassen. Vi vet inte i skrivande stund om det hänt något med båten, för de var länge med uppe i den absoluta toppen. I IRC 2 slutade Refanut med Fredrik Wallenberg på en fin 14:e plats och First 40:an C-Me med Håkan Grönvall 25:e plats.

Matador Fastnet

Relaterade artiklar

Fastnet_Race_1979_inledning

Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Matador sailing

Tufft Middle Sea Race – framgång för svenska Matador

Ingang

Fastnet Race – svenska Matador slåss i toppen!

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Svenska Matador trea i Fastnet Race!”

  1. Rätta omedelbart:
    Jolene kom 9 i IRC1 totalt. IRC 2H hade lite speciella handicapregler för mixade besättningar vad jag förstår.
    MVH
    /G

    Svara

Lämna en kommentar