Svenskt VM-guld i 470 efter onödigt spännande final!

Gustav Morin

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglade på lördagen hem VM-guldet i 470 i Vilamoura.

Inför sista racet hade de en stor ledning men mycket lätta, skiftiga, vindar och en del nerver gjorde finalen onödigt spännande. Men efter en knackig inledning samlade svenskarna ihop sig, blev trea och vann guldet med en ganska stor marginal till slut.

– Det var lite skiftigt och vi fick inte alls till det i början. Vi hade stolpe ut och saker hände hela tiden. Det var riktigt nervigt, det måste jag säga, säger Fredrik och fortsätter:

– Men det är ett långt race och det gäller att bara fortsätta att nöta och nöta. Och det var exakt vad vi gjorde. Det var bra att vi höll i det. Det har vi gjort hela regattan.

Anton rörd efter största framgången

Anton var märkbart rörd och tagen efter segern. Efter drygt 15 år inom internationell segling på högsta nivå kom nu hans kappseglingslivs största framgång – hittills.

– Det blev ett tufft race och en oerhörd anspänning. Vi ville verkligen vinna detta. Och så fick vi det inte med oss enkelt till en början, utan vi fick slita hela tiden. Men vi sa att det kommer att lossna. Så fick vi lite medstuds sista länsen. Då gäller det att ta chansen. Det är så man vinner ett VM-guld. Man gör inte bort sig utan håller hela vägen, säger Anton.

Stort OS-hopp

Anton och Fredrik seglar nu upp som ett av Sveriges större guldhopp i Tokyo-OS i sommar. Men det är tveksamt om de satt sig i så mycket större respekt bland sina motståndare. De åtnjöt redan den största respekten. Att tillhöra världstoppen är ingen ny situation för svenskarna. Tillsammans med spanjorerna och australierna har de dominerat 470-klassen de senaste åren.

Och rutin har KSSS-seglarna i mängder. Anton gör sitt fjärde OS i Tokyo. Tillsammans med Sebastian Östling kom han på 15:e plats i Beijing 2008 och 10:a i London 2012. Sedan 2013 seglar Anton ihop med Fredrik och i Rio 2016 kom de på sjätte plats. Tillsammans har de två EM-guld och de tog VM-silver 2017 och VM-brons 2019.

Anton och Fredrik är bra på allt!

 

– Det är en stor lättnad att Fredrik och Anton äntligen vinner VM-titeln efter att ha varit nära så många gånger. De är väldigt målmedvetna och träningsvilliga och ganska kompletta som seglare. De är helt enkelt bra på allt. Och nu vet de att de kan vinna när det gäller, vilket är precis det besked som vi ville ha inför OS, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Anton Dahlberg har nära till tårarna efter anspänningen som släppte när vinsten var hemma.

Silvermedaljen gick till hemmaseglarna från Portugal, bröderna Diogo och Pedro Costa, som till slut var hela 21 poäng från guldet. Bronset tog Anton och Fredriks träningskompisar, spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez, som inför VM var rankade etta i världen i 470.

Foto: Uros Kekus Kleva och Alberte Lindberg. 

210312-4 Anton Fredrik VM 470 foto Uros Kekus Kleva

Relaterade artiklar

EM_guld_470_Mixed

Iskalla nerver och slug taktik gav svenskt EM-guld i 470

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
30 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS-silver till Anton och Fredrik!

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

racing_bankappsegling_2019_EM_guld_470_Dahlberg_Bergstrom_470_Champions

EM-guld till Anton och Fredrik!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar