Svindlande ensamsegling över Atlanten i ofattbara 48 knop

Svindlande ensamsegling över Atlanten i ofattbara 48 knop

Elias Johansson Rimsby

Årets upplaga av den extrema ensamkappseglingen Route de Rhum var i år vildare än någonsin – på alla tänkbara sätt. Se inslaget från Route de Rhum i Hamnen Studio ep.23!

Ett skådespel utan dess like i båtvärlden. Så beskrivs årets upplaga Route de Rhum där de 3 542 sjömilen på vägen mot målet i Västindien inleddes med en spektakulär masstart över en sex kilometer lång startlinje. Ett spektakel som inte bara fångades pågå film utan som också bevittnades av ett imponerande antal åskådarbåtar.

Se också:
Route du Rhum – krock och personskada i enormt startfält
Route du Rhum – haverier och fortsatt dramatik till havs
Räddning efter batteriexplosion – båten brann upp och sjönk
Två döda när världens snabbaste havskappseglare gick i mål

Den täta starten ledde bland annat till en krock där två båtar omedelbart tvingades återvända till land efter en olycklig styrbord-babord situation. Illa gick det också för Sam Goodchild i Ocean 50-klassen som skadade armen och ansiktet redan i pre-starten. Orsaken ska ha varit ett tekniskt fel på en vinsch som backade och som träffade honom så illa att han fick föras till sjukhus.

Segling i 48 knop

Fortsättningen på racet kom sedan att bli minst lika tuff då flottan mötte ett vädersystem utöver det vanliga. Vindmätaren visade 40 knop och båtfarter mättes upp till som mest 48 knop. Inom loppet av bara tre timmar skedde tre mastbrott och en kapsejsning. Mitt i allt detta kämpade storheter som François Gabart, Thomas Coville, Charles Caudrilier och så förstås – Hamnens favorit Pip Hare.

Tragiska dödsfall

Även målgången bjöd på dramatik men tvätt också dramatik då En följebåt som bevakade ensamkappseglingen Route du Rhum kapsejsade. Av de elva personerna som fanns ombord omkom två personer.

Utmattade deltagare

Se inslaget där vi kastar oss in i striden IMOCA-, Ocean 50- och Class 40-klasserna men också där man inte bara kämpar mot varandra utan också mot fysisk såväl som psykisk utmattning.

Inledningsbilden visar Charles Caudrelier i full Ultim-trimaranen Gitana.

Elias Johansson Rimsby

Maxi Edmond de Rothschild med ombord Charles Caudrelier under Transat Jacques Vabre 2021.

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

Rib-Unlimited-elbatsmassan

RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Motorbåten Saxdor 400 GTO visar sina utfällbara skrovsidor.

Saxdor 400 GTO – varde ljus, rymd och volym!

Black-Pepper-Dusseldorf

Code 0.1 – en lättviktsracer i kolfiber med inslag av lyx