Test: Silver Shark CCX – hårdast av Silvers hårdingar

Test: Silver Shark CCX – hårdast av Silvers hårdingar

Elias Johansson Rimsby

Aluminiumskrov med en innerliner i plast. Det är Silvers framgångsrecept som man tar avsteg ifrån i det här fallet. Se testen av tillverkarens allra hårdaste båt.

Man kan se det för sig – hur ett gäng unga och driftiga anställda på Busterfabriken börjar diskutera frestande alternativ till företagets recept på renodlade aluminiumbåtar. Varför inte mjuka upp det hela med en mjukare och mer formbar innerliner i plast? Vi skulle kunna klara av att bygga den på egen hand!

Se också:
Silver Shark CCX – första intrycken från testen

Ungefär så, grovt förenklat, lär det ha gått till när Silvers allra första modell tog form i början på 90-talet. Därför är det också lite anmärkningsvärt att vi idag, 30 år senare, får möjlighet att testa en Silver med aluminium rakt igenom.

Gillas av sportfiskare

Silver Shark CCX är med andra ord tillverkarens allra mest råbarkade flytetyg med stora och rena gång-/lastytor, grovt räfflade durkar samt påtagligt kraftiga detaljer. Därtill är den anpassad, eller åtminstone förberedd, för sportfiske.

Stort plus också för det rejäla akterdäcket, med lika rejäla stuvfack, som är precis lika genomtänkt och framkomligt som båten i övrigt.

Värdiga sjöegenskaper

Med en Honda på 115 hk på akterspegeln nås lätt och ledigt en toppfart på 35 knop och mer än det om man prompt måste. Viktigast av allt är dock att den håller måttet när vi tar sikte rakt ut mot havet i ganska utmanande förhållanden. I 25 knop kommer man undan med en förbrukning på 0,7 liter per sjömil. I 30 knop stannar bränslemätaren på 0,9 liter per sjömil.

Undermåliga stolar

Gott så. Det gäller bara att stå ut med att bli litet genomblåst och blöt då skyddet från vindrutan är högst måttligt – om ens det. Ej heller ger vi inte mycket för stolarna i båten som är direkt farliga.

Se testen!

Elias Johansson Rimsby

Hamnen_Test_Silver_Shark_CCX

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Batsemester-med-liten-motorbat-i-Stockholms-skargard

Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek

Båtsemester-tips-fru-barn

Båtsemester med barnfamilj – konsten att komma iväg

Eldriven-Rib-med-med-utombordare-testas-av-Hamnen

Test: RIB Unlimited 6s – som klippt och skuren för eldrift

Test-Nordstar-42-Cruiser-test

Test: Nord Star 42 Cruiser – bruksbåt med hög boendekomfort