Du är här:Hem Tester Motorbåtstest Nordkapp 760 Enduro – expeditionsbåten

Nordkapp 760 Enduro – expeditionsbåten

En glassig fartbåt för familjen med fokus på solbäddar och sociala utrymmen. Hur skulle den stå pall för Hamnen.ses veckolånga upptäcktsresa vid Ålesund på norska Vestlandet? Här är svaret.

Det är ett klassiskt walkaround-koncept med utrymmena på flera sätt smart utnyttjade och anpassade för fritidsbåtsliv, vilket för de flesta handlar om att tillbringa mycket tid på vattnet när solen skiner.

Således har designern Espen Thorup utnyttjat hela fördäcket till en solbädd. Men han har lämnat sidorna fria så att man kan gå förbi utan att smutsa ner dynorna.

Det är också trevligt (och utrymmes effektivt) att man kan ligga i fören utan att blåsa bort när båten kör.

Solskensbåt med kapell
Som sagt är Nordkapp 760 Enduro en solskensbåt. Men det finns en smidig kapelllösning, vilket inte är helt vanligt på den här typen av båt. Det stuvas undan och är helt ur vägen i sitt fack i solbäddens ryggstöd, alltså precis framför vindrutan. Det går också,för att vara ett klassiskt kapell, väldigt snabbt att både fälla upp och stuva undan.

Hela fördäcket är upphöjt och därunder får två vuxna tillräckligt med plats för att kunna natta utan alltför påtaglig klaustrofobi. Här finns också en toa i framkant av kojerna.

Expeditionsbåten var försedd med en rejäl targabåge som fungerade fint som både räckverk för passagerare när sjön gick hög och för att hålla upp strålkastare och radar om man så skulle vilja. Akter om den finns en bänk och undertill en kylbox. Som standard finns varken targabåge eller sittplats. Istället finner man här ett litet pentry.

Rutan ger snygga steg
I aktern får två längsgående rutor designen att kännas mer slank och för extremt kortväxta människor, eller för personer som ligger ner i soffan, kan de fungera som utkik. Friborden är väldigt höga men rutan, som många säkert bara tror är en designgimmick, har faktiskt också ytterligare en funktion. Den gör det möjligt att på ett snyggt sätt få in ett steg i fribordet för lättare på- men framförallt avstigning.

Storleken räcker till för att det ska kännas tryggt att färdas på havet i relativt stora vågor och även om Enduro 760 inte är lika sportig som sina mer kompromisslösa konkurrenter Goldfish och Hydrolift så kommer man långt med det 23 grader vinklade skrovet. Båten niger fram i dyningarna och man orkar till och med att sitta kvar i fören oväntat länge.

Se videon för fler åsikter!

Nordkapp 760 Enduro
Längd: 7,6 m
Bredd: 2,50 m
Vikt: ca 1 900 kg
Max antal pers: 8 st
Max motorstyrka: 300 hk eller 2 x 200 hk
Bränsle: 275 liter
Toppfart: 45 knop
Grundpris: ca 695 000 kr.
Mer info: www.frydenbo-marine.com

Publicerades: 2014-05-02

Text: Gustav Morin

Skriv ut