Test: Pioneer 15 – liten mjukis för hårda landstigningar

Test: Pioneer 15 – liten mjukis för hårda landstigningar

Känslan när man inte behöver oroa sig för grund, steniga stränder eller att hitta en plats för förtöjning. Det är känslan som kommer med Pioneer 15 Allround. Se testen!

Nej, vi påstår inte att man kan damma på för fulla trumpeter rätt över stock, sten och grynnor med Pioneer 15 Allround. Men mer än något är detta en liten båt för stora äventyr på någorlunda skyddade vatten. Eller allra helst – längs vassruggar, svårtillgängliga klippor och grunda vikar. Allt toppat med paradgrenen – tuffa landstigningar på steniga stränder som de flesta inte ens skulle fundera på.

Se också:
Test: Pioner 16 Explorer – liten, stark och underhållsfri

Det är dagens testobjekt i ett nötskal. Med detta sagt lär vi sedan känna gärna dess egenheter. Byggmetoden/materialet i rotationsgjuten plast som sviktar och flexar på ett behagligt sätt. Och som är del av hemligheten bakom båtens stryktålighet.

Torr gång och bra skydd

Till det kommer små men naggande goda finesser som drickahållarna, targabågen, det lilla facket vid vindrutan för plånbok nycklar, glasögon och annat som annars har en förmåga att hamna på vift till sjöss samt styrpulpeten i sig som må se liten ut – men som faktiskt skyddar bra mot fartvind och rykvatten.

Stabil och stryktålig – Pioner Allround har mycket av det som Hamnens utsända reportrar efterlyser i en liten båt för stora äventyr.

Fri möblering

I övrigt är båten möblerad med ett modulsystem som i klartext innebär att man kan få den som man vill, med eller utan förtoft, för att nämna ett exempel. Med en Yamaha på 25 hästktrafter där bak kommer vi, om än med viss möda, upp i 21,6 knop. Gott så, men frågan är ändå om Pioneer 15 Allround skulle göra sig bättre med en 30-hästare. Ännu bättre blir det om man lägger lite lite mer själ när det gäller intrimning och propellerval. Något som lämnade en hel del övrigt att önska på testexemplaret.

En fröjd att vårrusta

Allt sammantaget är detta en mycket trevlig bekantskap. Speciellt om man som Hamnens utsända reportrar ofta och gärna gör strandhugg där andra kanske inte gör det. Därtill är Pioneer 15 Allround en fröjd under vårrustningen när då räcker med en snabb tvätt med en högtryckstvätt.

Eller så kan man strunta i det också.

Pioneer_15_Allround_Hamnen_test

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Test: Pioneer 15 – liten mjukis för hårda landstigningar”

  1. Hej!

    Båten går förstås mycket bättre med en 40-hästare. Förstår inte riktigt varför ni testar vissa båtar med antingen för små eller för stora motorer, och märkligt att vissa leverantörer inte har bättre koll på vilka motorer de monterat på de båtar de tillhandahåller till testerna. Tycker ni uteslutande borde testa båtar som har maximal godkänd motor, för det gör storverk för körupplevelsen. Kanontester i övrigt.

    Mvh Johan Sandgren

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Hwila 25-test-inledning

Test: Hwila 25 – elbåten som imponerar med nära nog allt

Agapi-Peder-Asplund-elbatsmassan

Agapi Boat Club – påskyndar elektrifieringen av båtlivet

FamiljesemesterYamarin-barn-strand

Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé

Batsemester-med-liten-motorbat-i-Stockholms-skargard

Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek