Test: Pioner 14 Active – bättre än en aluminiumbåt?

Test: Pioner 14 Active – bättre än en aluminiumbåt?

Elias Johansson Rimsby

En stryktålig, pålitlig och rejäl laståsna. Det är inget dåligt betyg på en 14-fotare som dessutom är besjälad med en viss charm. Se testen!

Nej, Pioner 14 Active kommer inte att toppa några listor över vackra båtar. Ej heller kommer den att kommas ihåg för sina fantastiska köregenskaper. Likväl samlar denna lilla slitvarg på sig pluspoäng efter pluspoäng som till slut adderar upp i ett klart godkänt betyg.

Se också:
Pioner 14 Active – första intrycken från testen

En del av hemligheten består i att båten är tillverkad i rotationsgjuten plast, vilket gör den stryktålig som få. Därtill är den svårslaget stabil och behändig på en och samma gång. Något som sammantaget bäddar för ett bekymmersfritt båtägande.

Sväng med måtta

Vid testtillfället bjuds blåsigt väder på den svenska västkusten och se – Pioner 14 Active klarar sig ändå förvånansvärt bra även på upprört vatten. Må vara att man får vara lite försiktig i svängarna då propellern lätt tappar greppet. Något som säkert skulle kunna botas med ett mer omsorgsfullt propellerval. Likaså skulle en mer omsorgsfull montering av gasreglaget eliminera risken för att man klämmer fingret vid gaspådrag. Små plumpar i testprotokollet finns med andra ord. Men de är som sagt små.

Snabb och stabil

Viktigast är dock att den inte låter sig provoceras till vobblingar, kast eller andra obehagligheter. På akterspegeln sitter det en Yamaha på 25 hästar som med lite finlir och lirkande bakom ratten kan knuffa på ekipaget i över 25 knop.

Fostrande för ungdomar

I slutet av dagen har vi alltså lärt känna Pioner 14 Active som en behändig, stryktålig, rejäl men kanske framför allt mångsidig båt som kan fostra barn och ungdomar som tar sina första svängar på egen köl. Men som också fungerar för snabba transporter till badviken eller handelsboden. Oavsett vad så sker det med den befriande känslan att båten inte går sönder i första taget. Strandhugg på steniga stränder är sålunda inga problem.

Se testen!

Elias Johansson Rimsby

Pioner_14_Active_Hamnen_test

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Batliv-pa-vintern

Båtliv på vintern – vi utforskar Stockholms isiga skärgård

Hallberg-Rassy-69-Dusseldorf

Hallberg-Rassy 69 – första intrycken av den svenska bjässen

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor