Du är här:Hem Tester Segelbåtstest Sailjet 40 – den seglande vattenskidbåten

Sailjet 40 – den seglande vattenskidbåten

På bara sekunder förvandlas denne finske finessfantom från lättdriven seglare till fullfjädrad wakeboardbåt. Med sina 280 hk tacklar den hamnmanövrar i rekordfart och väl ankrad kan man njuta av bastun i fören.

Sailjet 40 är finskt ingenjörsskap och dårskap när det är som bäst. En båt som kan segla snabbt, köra i 20 knop för motor och erbjuda en varm bastu i en grund naturhamn. Det går nämligen att hissa upp både roder och köl.

Jag har kört och seglat många båtar på många hav och sett många lustiga hembyggen som knasiga sköningar till båtentusiaster knåpat ihop. Ofta är det roliga modeller och bra idéer i grunden. Men slutresultatet ser ofta ut som ett lapptäcke som stickats ihop av en fylltratt i en i sunkig källare.

Sailjet må vara en liten aktör men båten har inga spår av amatörskap.

Tvärtom.

Om den är vacker eller inte kan man orda om men den sticker verkligen ut från mängden. Ingen kunde låta bli att vrida på huvudet när vi dånade förbi under testdagen. Och om alla funktioner håller ihop, med elverk, hydraulik och allt, lär Sailjet ge ett svårslaget rikt båtliv.

Vad tror ni, blir den succé? Eller kanske en ful ankunge som uppfinnaren får fortsätta att uppskatta på egen hand?

Sailjet 40
Längd: 11,74 m
Bredd: 3,49 m
Vikt: 4 500 kg
Motor: Steyr diesel 280 hk
Toppfart: 20 knop
Mer info: www.in-time-yachts.fi

Publicerades: 2014-02-06

Text: Gustav Morin

Skriv ut