Skorstenen som är ett segel visar resultat – men monteras ändå ner

Skärgårdsobservatören kanske har reagerat på den ovanligt höga ”skorstenen” på passagerarfärjan Viking Grace. Det är i själva verket ett rotorsegel. Det har sparat bränsle men monteras ändå ner. 

Under tre år har Viking Line testat rotorseglet som konstruerats av finländska Norsepower. Testet avslutas i dagarna. Konstruktionen bygger på den så kallade Magnuseffekten, samma fysikaliska kraft som hjälper Zlatan att skruva bollen in i mål. Men här handlar det såklart om att spara energi.

Viking Line säger att man årligen sparat mellan 230-315 ton bränsle med hjälp av rotorseglet.

Rotor-tekniken är knappast ny. Den här bilden är tagen 1924 och visar fartyget Buackau som var det första att förses med tekniken.

Enligt Norsepowers vd, Thomas Ruski, har de rotorsegel som tagits fram nu möjlighet att dra ned bränsleförbrukningen med 20 procent.  Ett tillägg till informationen är dock att bästa effekt uppnås på längre färder till havs i relativt höga farter, och då kan man gissa att skärgårdsrutterna inte är optimala för rotordriften.

Testperioden med rotorseglet för Viking Lines Viking Grace är nu över. Fartyget har genomgått en service och i samband med det har rotorseglet monterats ner, det rapporterar Ålands radio.