Omfattande knarkspaning i Sveriges småbåtshamnar

Elias Johansson Rimsby

Fritidsbatar_Marstrand Tullverket kommer utföra kontroller i ett hundratal småbåtshamnar i sommar för att avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar.

De utökade kontroller kommer att pågå i juni, juli och augusti. Samtidigt uppmanar man såväl båtfolket som hamnansvariga att vara extra uppmärksamma.

Stort mörkertal

– Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar och vi bedömer att mörkertalet är stort, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd. Det finns väldigt många småbåtshamnar och det är svårt för oss att ha koll på alla. Därför behöver vi allmänhetens ögon och öron.

Håll utkik

Mellan 2018 och 2021 gjorde Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i småbåtshamnar. För att kunna avslöja mer smuggling vill Tullverket gärna ha hjälp av båtfolket för att få tips om misstänkt smuggling.

Skumma beteenden

– Man ska vara extra uppmärksam på små snabbgående båtar som går kastar loss på konstiga tider eller vid dåligt väder och båtar som färdas nattetid med släckta lanternor, säger Oscar Lindvall.

Annat som kan väcka intresse är om man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller om man ser att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

69 kilo kokain

För några år sedan fick Tullverket in ett tips från allmänheten när 69 kilo kokain flutit i land på en strand utanför Höganäs. Tack vare uppmärksam allmänhet kunde flera personer i det ärendet knytas till brottet och dömas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Oscar_Lindvall_Tullverket
Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd, vill ha båtfolkets hjälp i sommar med att motverka knarksmugglingen i hamnarna.

– Det här visade sig bli ett stort och spektakulärt fall och man kan aldrig veta i förväg vad ett tips leder till. Tipsa oss gärna och hellre en gång för mycket, säger Oscar Lindvall.

Så här tipsar man:
Om man misstänker smuggling eller något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att lämna tips via: www.tullverket.se.

Se också:
Familjebåtar storsmugglar cigaretter på Östersjön

Fritidsbatar_Marstrand

Relaterade artiklar

Rena_Malaren_dykare

Fritidsdykare hittade hasch i Mälaren för 400 000 kronor

Amerikansk_jakt_beskjuten

Amerikansk lyxjakt beskjuten av turkiska kustbevakningen

Kustbevakningen_slog_till_mot_manniskosmugglare

Kustbevakningen slog till mot människosmugglare

Tolv båtmotortjuvar gripna i Stockholm

Tolv misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholms län

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar