Konsten att dyka upp i Arktis med en atomubåt

Elias Johansson

atomubåten_USS_Toledo_Arktis Livet ombord på en ubåt ger en ny dimension på båtlivet, bokstavligt talat. Här är en lektion i den svåra konsten att poppa upp genom Arktis tjocka is.

YouTube-kanalen SmarterEveryDay är ute på nya äventyr. Den här gången hänger man med den 110 meter långa atomubåten USS Toledo som vid inspelningen är på uppdrag på Arktis.

Se också:
Iskallt uppdrag under Arktis!

Vi har alltså att göra med världens tuffaste förhållanden där minsta snedsteg kan leda till katastrof. Speciellt när ubåten ska bryta sig genom isen. En manöver som involverar ett helt team av hårt drillade besättningsmän.

Klarar långa tider

Atomubåt är som bekant en ubåt som använder en mindre kärnreaktor som energikälla. Detta gör att de kan befinna sig i undervattensläge mycket långa tidsperioder till skillnad från konventionella ubåtar, vilka drivs med batterier som med jämna mellanrum måste laddas av dieseldrivna generatorer.

Visst krävs det kraft för att trycka sig genom isen underifrån men framför allt krävs det precision. 

Under laddningen måste de ubåtarna ligga tillräckligt högt i vattnet för att ett luftintag, snorkel, ska kunna stickas upp ovan vattenytan. Källa Wikipedia.

Se den unika videon där en civilist har fått förtroendet att filma ombord.

atomubåten_USS_Toledo_Arktis

Relaterade artiklar

UUbatIngang

De byggde en ubåt hemma på tomten!

Ubat puff

Man ska ha ubåt!

Ortega-Submersibles-Mk.1C-Full-Width-lead-1020x536

Ortega – öppen Ubåt med plats för tre!

U-kajak

Ubåts-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar