Vi upptäcker Åländska pärlan Kökar – med sina läskiga grund

Vi upptäcker Åländska pärlan Kökar – med sina läskiga grund

Elias Johansson Rimsby

Upptäcktsresan finländska och Åländska skärgårdar del 5. Vi njuter av naturen och avskildheten – men det kan ha sitt pris i form av ett drev eller en propeller, då dessa farvatten inte verkar vara sjömätta. Häng med till Kökar!

Vad vet vi om Kökar innan vi kliver iland? Förutom spridda skurar – som att det är en ögrupp på Åland som sägs vara alldeles förbaskat vackert så – intet.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:
1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm
2. Med foilande surfbräda över Ålands hav
3. Vi faller pladask för Kobba Klintar
4. Rödhamn där Ålands hav tar vid
6. Idyll och blodiga krig på Hangö

Därför ger vi oss i lag med detta fantastiska ställe som charmar oss. En resa som bygger på Skippos smått, för att inte säga helt fenomenala, app som lägger rutterna och beräknar tiden och hjälper oss att snabbt ta beslut om var vi ska åka.

Sagolika men lömska farvatten

Vi söker upp Petter Karlberg som kan sin sak när det gäller dessa lömska farvatten. Lömska för att de inte är sjösätta och att man därför kan smälla på grund när fanken som helst. Men det är det värt, för detta är minsann Östersjöns vackraste plats, om man får tro honom.

Petter kan sin sak

Och det gör vi för han har en enastående förmåga att snoka upp det mesta av det bästa. Sandbankarna på Ålands “Öland” som heter Örskär, kajak-paradisen, holmarna, skären, solnedgången, de tajta passagerna – ja allt det där som sätter sig i minnet.

Hamnens Gustav Morin och Svenska Sjös Per Nikolausson besöker Petter Karlberg på vackra Kökar. Se Upptäcktsresan finska och åländska skärgårdar del 5!

Sedan är Petter Karlberg en person som har en båt för varje tillfälle. RIB:en, vattenskotern, trampkajaken och den uppblåsbar katamaranen. Alla noggrant genomtänkta var för sig.

Men det är inte allt för innan vi lämnar Petter Karlberg för nya äventyr, så ska det ätas pitabröd med hemmarökt sik. Ja – ni läste rätt.

Inte måsar – labbar!

Häng med på en tur där vi får en inblick i Ålands ställningar och förhållanden där det gäller att hänga med i svängarna. Vem anser sig ha rätt att göra vad och varför? Gäller allemansrätten eller hur funkar det egentligen? Allt toppat med ett besök på Lilla Sandskär med alla dess labbar.

Se Upptäcktsresan Finland del 5!

Elias Johansson Rimsby

Lilla-Sandskar-pa-Aland-Kokar

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Vi upptäcker Åländska pärlan Kökar – med sina läskiga grund”

 1. Hej!

  Jättefin video med fina miljöer och roliga klipp!

  En rättelse, i Finland gäller samma allemansrätt som i Sverige. Således har Åland också allemansrätt men med iallafall en begränsning, man får inte tälta på en annan persons tomt utan lov. Men att röra sig och t.ex. plocka svamp är inte ett problem.

  Jättefina reportage som ni gör! Uppskattar verkligen era produktioner.

  Hälsningar från en ålänning!

  Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Batsemester-med-liten-motorbat-i-Stockholms-skargard

Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek

Båtsemester-tips-fru-barn

Båtsemester med barnfamilj – konsten att komma iväg

Eldriven-Rib-med-med-utombordare-testas-av-Hamnen

Test: RIB Unlimited 6s – som klippt och skuren för eldrift

Test-Nordstar-42-Cruiser-test

Test: Nord Star 42 Cruiser – bruksbåt med hög boendekomfort