Våldsamt oväder skördade sex liv på Korsika

Våldsamt oväder skördade sex liv på Korsika

Elias Johansson Rimsby

Storm_Korsika Den våldsamma och oväntade stormen som drabbade Korsika förra veckan skördade sex liv i sin vilda framfart. Fler oväder är att vänta.

Det var ett minst sagt kraftigt oväder som drog in över Korsika i torsdags med hagel, kraftigt regn och vindar väl över gränsen för orkanstyrka. Enligt uppgifter från Reuters ska ovädret ha skördat minst sex människoliv varav ett ska varit en tonårsflicka.

Se också:
Orkanen i Jakobstad – vittne berättar

Enligt vittnen ska orkanen fullkomligen ha jonglerat med båtar längs Korsikas kust. Enligt uppgift har något liknande aldrig ha skådats på ön tidigare.

“Aldrig sett maken”

– Vi har aldrig sett så enorma stormar som det här. Man skulle kunna tro att det var en tropisk storm, säger Cedric Boell till Reuters. Boell är chef på restaurangen Les Gones Corses på norra Korsika och är en av dem som bevittnade hur båtar kastades upp på klipporna.

Frankrike, som har drabbats av värmeböljor och svår torka, såg mer regn på några timmar än under de senaste månaderna tillsammans.

Enligt den franska vädertjänsten var denna storm svår att förutsäga varför man tvingades utfärda en varning “med omedelbar verkan”. En varning som sålunda kom allt för sent.

Fler oväder att vänta

Orsaken till oväder som dessa ska vara stora och plötsliga temperaturskillnader i vattnet, liknande det fenomen som uppstår när höststormarna drar in här hemma i Sverige. Fler oväder som detta sägs som sagt vara något att räkna med i Medelhavsområdet framöver.

Elias Johansson Rimsby

Storm_Korsika

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Stora_vagor

Spektakulärt – små båtar i svår kamp med jättelika vågor

Skola_segling_i_storm

Skola – konsten att hantera en segelbåt i riktigt hårt väder

Kapsejsning_US_Coastguard

Dramatiska bilder – stulen flybridgebåt vräks omkull av brottsjö

Storm_Sail_GP

Sail GP – kraftigt oväder skapade stort kaos i Sydney