Valrossen Freya hedras med en staty i Oslofjorden

Valrossen Freya hedras med en staty i Oslofjorden

Elias Johansson Rimsby

Valrossen_Freya Minns ni den 600 kilo tunga valrossen som levde rövare i flera norska gästhamnar? Nu hedras hon med en staty nära den plats där hon till slut avlivades.

Att Freya helt olovandes äntrade småbåtar för att solbada var en sak. Värst var ändå att hon gjorde det utan känsla för vad som tålde hennes 600 kilo tunga lekamen. Och vad som inte gjorde det.

Därför blev det skador på än det ena och än det andra där kapell, gasreglage och badbryggor bara är några exempel på saker som förstördes. I vissa fall ska hela båtar ha sjunkit.

Se också:
Valrossen Freya avlivad – blev för farlig
Valrossen Freya lever rövare i norsk gästhamn

Till slut för mycket för det norska fiskeridirektoratet som beslöt att avliva henne. Dock efter att först ha diskuterat en rad andra alternativ för att råda bot på Frejas härjningar. En eventuell flyttoperation hade varit väldigt komplicerad och förenad med hög risk, så det här alternativet valdes bort.

Högljudda protester

Beslutet om avlivning ledde till högljudda protester. Men också en insamling av inte mindre än 270 000 norska kronor för att uppföra en staty till valrossens minne.

Egen staty

Nu har statyn avtäckts. På plats fanns bland andra initiativtagaren Erik Holm och företrädare för djurs rättigheter.

Elias Johansson Rimsby

Valrossen_Freya

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Valrossen Freya hedras med en staty i Oslofjorden”

  1. Det var IKKE skader på matriel som var årsak til avlivningen. Det var kombinasjonen dumme(!) mennnesker som ikke hodt avstand til henne og hennes etterhert mer og mer agressive adferd. Som gjorde en redd for at menneskeliv skulle gå tapt.

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Valrossen_Freya_narbild

Valrossen Freya avlivad – blev för farlig

Valross_Oslo_gastgamn

Valrossen Freya lever rövare i norsk gästhamn

Valross-i-sverige

Valross på unikt besök i Smögen – liverapport!