Vass testas som kompletterande djurfoder

Vass testas som kompletterande djurfoder

Elias Johansson Rimsby

Vass_blir_djurforder Bra näringsinnehåll för kossorna och minskad övergödning i Östersjön. Mycket pekar på att vass med fördel kan användas som djurfoder inom en snar framtid.

Om det går som forskarna på SLU (Swedish University of Agricultural Sciences) tror och hoppas så kan vass testas som djurfoder redan i höst. Detta sedan man har upptäckt att vass är näringsrikt samtidigt som det innehåller förhållandevis lite energi. Något som passar perfekt för djur som är inne i sin lågdräktiga period och som annars lätt får i sig för mycket av det goda.

Minskar övergödningen

Med skörden kommer också fördelen att man blir av med den fosfor-rika vassen som i hög grad bidrar till övergödningen av Östersjön. Testpiloter för detta projekt är bland annat ett gäng kossor på Löhammars gård i Harg i Roslagen som ska serveras det nya fodret redan i höst.

Innan detta kan ta fart i någon större skala måste man dock säkerställa en effektiv produktionskedja, en effektiv skörd samt att djuren får en bra produkt.

Se videon!

Elias Johansson Rimsby

Vass_blir_djurforder

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Vad den nya klimatplanen faktiskt betyder för båt- och sjöliv är såklart svårt att säga men efter att ha läst stora delar av skrivelsen har vi gjort ett antal spaningar.

Klimatplanen och båtlivet – tre punkter som kan påverka

Konstgjord-lagun-djurgården

Konstgjord lagun utanför Djurgården ska gynna fiskebeståndet

TT-färjan Marco Polo som den 22 oktober gick på grund hela tre gånger och orskade stora utsläpp i Hanöbukten. Foto: Kustbevakningen

Färja på grund i Blekinge – stor miljöräddning pågår

fisketillsyn pressmeddelande1

Enormt beslag av olagligt fiskenät – 1,3 kilometer långt