Vector 85 MFC – första intrycken från testen

Elias Johansson Rimsby

Hamnen.se har tagit pulsen på denna hårdhudade svensk i minst sagt tuffa förhållanden. Här är en försmak i väntan på att testen publiceras.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Vector 85 MFC samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Så, Gustav Morin, vad skiljer Vector 85 MFC från andra båtar i djungeln av aluminiumbåtar?
– Det är en hel del faktiskt. För det första är det inte helt vanligt, snarare ovanligt, att båtar i det här segmentet har en ruff att övernatta i. Sedan har konstruktören, Petter Håkanson, ett förflutet som konstruktör av båtar för yrkestrafik – där Stridsbåt 90 är ett av många exempel – och det märks. De har till exempel inte hög toppfart som mål utan snarare att man ska kunna hålla en hög snittfart i alla väder som råder i skärgårdsmiljö.

Kan du utveckla det?
– Nej, det får vänta tills vi publicerar testen inom kort.

Så Vector förtjänar sitt goda rykte?
– Ja, det tycker jag, men även solen också har fläckar, för att använda en sliten klyscha.

Vector är trygg men samtidigt livlig.

Gustav Morin, testförare. 

Var vädret utslagsgivande något sånär under testen?
– Det kan man lugnt säga. Det blåste 10-16 meter per sekund på havet utanför Sandhamn och det är ju såklart förhållanden som man normalt inte gasar på i. Men det gör vi om tillverkaren basunerar att deras båtar minsann är byggda för alla väder. Den här gången hade jag med mig ett sällskap som kanske inte trodde att vi verkligen utsätter båtar för så pass hårda påfrestningar som vi gör när vi testar. Det är en sak att se det på film och en annan att uppleva det i verkligheten. Han blev lite förvånad – dels över hur Hamnen.se testar och dels över vad Vector 85 MFC tål.

Gick något sönder?
– Det händer ju ganska ofta i den här typen av förhållanden att man får gå runt och samla skruv och sopa byggdamm när fartfesten är över. Men hur det gick på den fronten den här gången håller jag på tills jag publicerar videon.

Vad har båten mer som sticker ut från mängden?
– Den har ett något annorlunda skrovtänk än vad vi är vana vid med en så kallad konstant V-botten, mer om det i testen. Men känslan är att den är föredömligt trygg att köra på riktigt upprört vatten men ändå är livlig – på samma gång.

– Sist men inte minst är Vector en producent som inte levererar mängder på löpande band. Istället har de en fördel i att kunna tillmötesgå kundernas specifika önskemål om lösningar eller tillval.

En serie skärmdumpar från filmningen och testen av Vector 85 MFC.

Se testen av Vector 85 MCF här!

Vector-85-ny

Relaterade artiklar

Sargo_45_salong

Sargo 45 – störst, bäst och vackrast hittills

Hamnen_test_Alukin_C_650

Alukin C 650 – första intrycken från testen

tuff-hyttbat-i-aluminium-fran-finland

G-Force 8 – första intrycken från testen av tuffa hyttbåten

Buster_Magnum_Cabin

Buster Magnum Cabin – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar