Vene 2024: Vi gästar Helsingfors och smygstartar båtsäsongen

Vene 2024: Vi gästar Helsingfors och smygstartar båtsäsongen

Alfred Ahlberg

Bland premiärerna hittar vi Alukin C 770, AMT 165 R och RF, Anytec 868 CAB och Axopar 29 Cross Cabin.

Vi gästar båtmässan i Helsingfors för att spana in det senaste från de stora nordiska båttillverkarna. Med över 100 modeller på mässgolvet är det mycket att se och än mer att göra för Hamnens utsända reportrar.

Vinter- och vårsäsong i båtbranschen är synonymt med mängder av mässbesök. För ett par veckor sedan gästade vi världens största båtmässa i Düsseldorf, förra helgen slog vi en lov till västkusten och Göteborg och nu i helgen väntar nästa mässa i Helsingfors.

Med över 100 modeller som ställs ut på mässgolvet och ett tiotal världsnyheter finns det mycket att se i montrarna. Föga förvånande är den finska båtmarknaden klart överrepresenterad då över hälften av alla motorbåtar som ställs ut kommer från inhemska varumärken.

Bland premiärerna hittar vi Alukin C 770, AMT 165 R och RF, Anytec 868 CAB och Axopar 29 Cross Cabin.

Vad står i fokus för besöket?

– Vi har några modeller att sopa upp som vi inte hann med i Tyskland. Bland dessa är jag riktigt taggad på att se Saxdors nya 400-serie. Men också Axopars 29 som följer upp den oerhört framgångsrika 28:an. Axopar 28 har vi för övrigt nyligen testat i senaste (sista) version, säger Gustav Morin.

Man skulle alltså kunna säga att motorbåtar står i fokus?

– Ja men vi ska nog kunna hitta andra spännande saker också, det brukar bli så vid ett mässbesök och det är lite det som är charmen. Man har en idé över vad man vill se men ofta så hittar man något som fascinerar än mer!

Mer än bara båtar

När mässan slår upp sina portar klockan 11 på fredagen har man annonserat om ett stort finländskt båtprojekt som ska komma att sjösättas. Oklart vad än så länge men Hamnen l’är återkomma till det. Till det utlovas paneldiskussioner och intervjuer med allt från representanter från den finska båtindustrin till äventyrare som Jari Saario som korsat Atlanten två gånger i roddbåt.

Mässan gästas också av Juho Karuh, offpiståkaren som gjort Youtube-succé med kanalen Alluring Arctic Sailing där han delar med sig av sitt seglingsliv i Arktis. På mässan kommer han att redogöra för sina stora planer att segla från Alska till Grönland genom den beryktade Nordvästpassagen.

– Om vi kan få till ett snack med Juho så vore det otroligt roligt, säger Gustav Morin.

Likt mässan i Düsseldorf har man i Helsingfors anammat konceptet med inomhusbassäng. Här ges besökare möjlighet att prova allt från dykning till flugfiske och under nästkommande helg arrangeras till och med de finska mästerskapen i Inomhus-SUP.

Alfred Ahlberg

Bland premiärerna hittar vi Alukin C 770, AMT 165 R och RF, Anytec 868 CAB och Axopar 29 Cross Cabin.

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Helsingfors_Flytande_batutställning

Rekordstor båtmässa i Helsingfors nu i helgen

batar_motorbatar_2015_Targa_44_Targa_44_Artikel

Targa 44 – kungen i hyttbåtshimlen