VM brons i Nacra – osannolikt flyt i svensk segling

VM brons i Nacra – osannolikt flyt i svensk segling

Elias Johansson Rimsby

Nacra_inledsningsbild Det går bra nu. Knappt har vi hunnit smälta Vilma Bobecks och Rebecca Netzlers VM-guld i 49erFX innan Emil Järudd och Hanna Jonsson säkrar ett VM-brons i Nacra.

Emil Järudd/Hanna Jonsson seglade på torsdagen hem ett VM-brons i OS-klassen Nacra 17. I finalen där de tio bästa på VM gjorde upp om medaljerna stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i finalen vilket räckte till en bronsmedalj.

Se också:
Överlägsen seger och svenskt VM-guld i 49erFX

– Det var fantastiskt kul och vi är superstolta över vad vi presterat tillsammans med våra coacher. Vi fick ta ett straff innan start, en 360 sväng, så det var en tuff början. Sen fick vi klättra därifrån, säger Hanna Jonsson.

Mot världstoppen

Emil och Hanna har målmedvetet jobbat sig upp mot den absoluta världstoppen i den foilande katamaranen, Nacra 17. I de 16 racen som seglades i klassen på VM var de på en pallplats i sex av dem. Och i det 49 båtar stora fältet var de topp-8 i alla racen utom ett. Det visar på en stabil hög nivå. Starkt jobbat av en besättning som bara seglat tillsammans i knappt två år. Nästa mål blir att utmana om OS-medaljerna i Paris (eller i Marseille där seglingarna avgörs) om mindre än ett år.

Siktade på medalj

– Redan för ett och ett halvt år sedan satte vi som mål att vi skulle ta en medalj här på VM. Och när vi kom hit så kände vi att vi hade chansen. Vi vet att vi har alla pusselbitarna. Men sedan ska vi få alla på plats i samma race också, berättar Emil och fortsätter:

– Det lyckades vi med i finalen idag. Den var superbra, även om vi fick börja med ett straff och kom i väg sist, så fick vi fritt spår och kunde segla igenom nästan hela fältet, berättar Emil.

Där satt den! Emil Järudd och Hanna Jonsson säkrar VM-bronset i Nacra.

Avslutade i stor stil

Även Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var i final på torsdagen. De hade något sämre utgångsläge inför finalen, än Emil och Hanna. Men den svenska duon avslutade i stor stil med att bli tvåa i finalen. Totalt räckte det till en sjätte plats i 470 mixed. Det har varit oerhört jämnt i klassen i VM och Anton och Lovisa var till slut endast fyra poäng från en plats på pallen.

Foto: Sailing Energy

Elias Johansson Rimsby

Nacra_inledsningsbild

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Vilma_Bobeck_Rebecca_Netzler_l

Överlägsen seger och svenskt VM-guld i 49erFX

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

nyheter_2017_MangeStipendiumVinnaren_Ingang_MangeStipendiumIngangg

Mange Olsson–priset till Santiago Lange

racing_bankappsegling_2016_SeglingShow_Ingang_ArtemisFixIngang

Det mesta av det bästa i seglingsvärlden