Volter och hjärnskakning i premiären för F18 och Farr 30 – se bildspel!

Gustav Morin

Gustav Morin

Trygg_Baggen_Varrulle_Puff

Vårrullen i Saltsjöbaden är premiärregattan för Formula 18-katamaraner och Farr 30. Första dagen drog kulingvindar in över Baggensfjärden och slog omkull ett antal båtar. Däribland Hamnen.ses Gustav Morin (F18) och Magnus Woxén (Farr 30). Läs om varför man bör bära hjälm på katamaraner och varför Farr 30 är hetaste kölbåtsklassen.
Foto: Henrik Trygg

Vårrullen blev minst sagt en tuff start på säsongen med upp till 14 m/s i byarna. Både F18 och Farr 30 är riktigt utmanande att segla redan i mellanvindar, så det här var spännande.

Ni har säkert sett sändningarna från America’s Cup där besättningarna bär hjälm för att inte slå ihjäl sig när båtarna dyker och tvärstannar från 30 knops fart. Det behöver man i F18-klassen också, visade det sig. Två besättningar fick bryta på grund av hjärnskakning.

Johan Fischer berättar:

– Vi var lite sena i en av starterna och pushade allt vi kunde för att komma ikapp. Vi kom in i ett rejält vindstråk som dessvärre också innehöll ett extremt vindrid som jag inte hann reagera på. Vi gick från kryss till halvvind på en halv sekund varpå nosen dök och båten voltade, berättar han och fortsätter:

– Rorsman Magnus Nyberg flög förmodligen med huvudet rakt in i masten, eller så slog han huvudet i skrovet. I vilket fall var han helt groggy när vi väl fått båten på rätt köl. Han pratade osammanhängande och kunde inte fokusera blicken. Han fick tillbringa ett par timmar på Danderyd men mår bra nu och vi hoppas på revansch i Lidingö Runt.

En annan incident hände SWE 70 med rutinerade Fredrik Karlsson ombord.

– SWE 70 hade en grym dag på vattnet men i näst sista seglingen flög min hårda gast Björn Holm in i masten. Han vilade ett tag på trampolinen, repade sig lite och propsade på att genomföra sista seglingen. Vilket vi gjorde. Tyvärr med konsekvensen att Björn blev så illa däran att han ej kunde segla andra dagen.

Det är inte ofta sådana här saker händer. Även om det är en minst sagt adrenalinfylld upplevelse att att segla F18-katamaran i hård vind. Mest spännande är det inför rundningarna av kryssmärket. Både gast och rorsman står raklånga i trapetsen.

Båda två spänner främre benet och lutar sig bakåt för att hålla emot centrifugalkraften och hindra fören från att dyka. Väl nere på läns sliter gasten upp gennakern, svingar sig ut i trapetsen och kliver i fotstroppen längst akterut. Det är en mäktig känsla att flyga precis ovan ytan och se hela båten framför sig.

Faktum är att F18-katmaraner är relativt stadiga och lugna, även om de är snabba. Under lördagen loggade nog alla en bra bit över 20 knop på undanvindarna.

Under båda dagarna dominerade Team Sweden med rorsman Tim Shuwalow och gasten Olof Detlefsen. De seglade fantastisk stabilt och var stadigt i toppen.

Hamnen.ses representanter i F18, John Bäck och undertecknad på Garmin Sailing Team, hade en tuff första dag med många saker som gick sönder. Problem föder ofta problem och vi gjorde några spännande vurpor, vilka ni kan se på bilderna.

Vårrullen var också premiär för Farr 30-klassen som Hamnens medarbetare Magnus Woxén lyckades vinna.

– Det var kul! En riktig avrostare. På grund av det dåliga vädret i april var våra förberedelser knappa. Vi hissade focken första gången för säsongen 30 sekunder innan första start. Men det gick ok ändå. Baggensfjärden är ju extremt svårseglad med extrema vindvrid- och byar. Vi broachade och hade sönder segel men i slutändan gjorde vi ändå färre misstag än de andra och kunde ta förstaplatsen totalt, berättar Magnus Woxén.

Varför ska man segla Farr 30?
– Farr 30 är en rolig utmanande teambåt. Den ger mycket segling för pengarna, mycket mer än t ex X-35. Man kan enkelt förkorta dess egenskaper med ”USB” – underhållande, snabbare och billigare, tycker Woxén

Hur ser resten av säsongen ut?
– Nu i veckan väntar meck och träning. Kommmande helg blir det Lidingö Runt, sen Sandhamn Open som är klassens SM. Sen ÅF Offshore Race (Gotland Runt) där målet är att komma först i mål av alla båtar. Och slutligen VM i Båstad. Men för att klara allt detta måste vi hitta en sponsor. Vi är riktigt laddade för säsongen och hoppas på att 25 båtar kommer till VM.

Läs mer om Formula 18 och om Farr 30.

Se förra säsongens filmer från kappseglinar med Farr 30.

Gotland runt på Farr 30 – klassens profiler berättar.

Skärgårssegling med Formula 18 katamaran.

 

Trygg_Baggen_Varrulle_Puff

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar